reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RDNA 3 prý půjde do prodeje v prosinci, otazníky visí nad konkurenceschopností

14.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
RDNA 3 prý půjde do prodeje v prosinci, otazníky visí nad konkurenceschopností
Už víme oficiálně, že nové grafické karty AMD s architekturou RDNA 3 budou představeny 3. listopadu letošního roku. Současně se objevují informace o tom, že by do prodeje mohly jít v prosinci. Otázkou je ale výkon vůči RTX 4000.
Už před třemi týdny AMD oficiálně oznámilo, že nová GPU architektura RDNA 3 se oficiálně představí 3. listopadu. Není divu, že se postupně začíná objevovat i vyšší množství neoficiálních informací a úniků. Např. leaker ECSM, který se ukázal být dosti přesným v případě procesorů Intelu, se nyní nechal slyšet, že na trh by se mělo RDNA 3 dostat v druhé polovině prosince a mělo by jít o dvě vlajkové lodě. Jak přesně si přeložit první a druhou vlajkovou loď, to není moc jasné. Mohou to být dvě high-endové karty nebo také dvě nejrychlejší karty své třídy (nejrychlejší verze Navi 31 a totéž u Navi 32).
 
AMD RDNA 3
 
Dále zmiňuje, že RDNA 3 nebude dosahovat srovnatelného výkonu v rasterizaci a ray-tracingu jako nedávno představené karty GeForce RTX 4000, které mezigeneračně dosáhly opravdu významného skoku ve výkonu. Je tak možné (spíše je to přání), že se AMD tentokrát bude snažit více bojovat cenou, aby se neopakovala situace s relativním nezájmem o nové Ryzeny 7000 (zde to není způsobeno cenou samotných CPU jako spíše cenou desek, pamětí a novou platformou, která vylučuje upgrade procesoru z předchozího). Nezapomeňme také, že AMD u RDNA 3 slibovalo 50% navýšení výkonu na watt, což ve světle schopností RTX 4000 dnes už zdaleka nevypadá tak dobře jako v minulosti. Tam totiž stoupla efektivita o více něž 80 %, v některých případech se pohybovala i okolo dvojnásobku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama