reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Realtek tlačí 2,5Gb/s Ethernet do mainstreamu

8.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Realtek tlačí 2,5Gb/s Ethernet do mainstreamu
Už několikrát se objevily náznaky, že bychom se brzy mohli konečně dočkat něčeho lepšího než 1 Gb/s Ethernetu v síťových prvcích s rozumnou cenou. Nyní se ale už konečně rozhoupal sám král integrovaných síťových řešení, firma Realtek.
Rychlejší síťová řešení než 1Gb/s Ethernet jsou samozřejmě k dispozici už dlouho, ale sotva nyní se začala dostávat do přijatelných cenových hladin a díky Realteku by mohlo být ještě lépe, i když se zatím mluví jen o 2,5 Gb/s. I to ale bude znamenat podstatné navýšení propustnosti a krok směrem k ještě rychlejším 5 Gb/s a 10 Gb/s verzím Ethernetu.
 
 
Realtek představil příslušná 2.5GBase-T řešení už letos na Computexu, kde se jeho nová nabídka ale neodrazila v očích procházejících novinářů a až nyní o ní informuje Anandtech. Jde tak o novou rodinu Ethernetových kontrolerů zaměřených čistě na spotřebitelské produkty, a to konkrétně čipy RTL8125 PCIe 2.0 x1 pro PC, RTL8156 USB 3.1 pro externí ethernetové adaptéry a doky a nakonec transciever RTL8226 (rozhraní 2500BASE-X, SGMII+, USXGMII) pro routery a switche. Ve všech případech to jsou plně integrované ASIC v pouzdrech QFN, které nepotřebují vedlejší paměť a firmware. 
 
Díky svému jednočipovému provedení tak Realtek umožní, aby výrobci síťových zařízení na nich postavili své produkty, které budou cenově přijatelné. Konečné ceny ale budou samozřejmě záviset především na těchto výrobcích a na tom, jak se rozhodnou v nich nechat odrazit to, že zákazníci získají 2,5x vyšší propustnost Ethernetu. Však je na trhu stále velice dobře patrný podstatný rozdíl mezi routery vybavenými 1 Gb/s přepínačem a 100Mb/s přepínačem a je také jasné, že jde právě o cenu routerů a jiných podobných síťových zařízení, neboť třeba v základních deskách je 1 Gb/s Ethernet už velice dlouho samozřejmý standard. 
 
Uvidíme také, jak to Realtek plánuje s podporou alespoň 5 Gb/s Ethernetu, protože rychlejší kontrolery obvykle podporují oba standardy, čili 2.5GBase-T i 5GBase-T a pro relativně běžná PC se dají koupit i desky s 10Gb/s kontrolery. Zpravidla v takových případech jde o kontrolery Aquantia právě s až 10 Gb/s. Je tedy zřejmé, že Realtek je zatím opatrný a vedle toho to vypadá, že se s novými produkty zaměří na hráče, ale to je ostatně samozřejmé, pokud se jeho kontrolery mají dostat do značkových desek, protože ty jsou v drtivé většině už prezentovány jako herní. 
 
Není také žádné překvapení, že jednou z prvních firem, které si nové kontrolery osvojí, bude výrobce desek ASRock. Půjde tak o RTL8125 PCIe 2.0 x1, který se objeví v deskách Phantom Gaming. Jak ale bylo řečeno, zlevnit musí především domácí routery a switche, aby se rychlejší Ethernet mohl prosadit. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama