reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm MECH, Reaper a Pulse-R: hurá na modding

10.10.2013, Jan Vítek, recenze
CM Storm MECH, Reaper a Pulse-R: hurá na modding
Mezi zbrusu nové periferie firmy Cooler Master patří mechanická klávesnice MECH a myš Reaper, které jsou obě určeny především pro hráče. Ti navíc zde budou mít možnost upravit si vzhled svých periferií dle vlastní chuti. Jak, na to se podíváme v této recenzi.

CM Storm Reaper

 
Klávesnice CM Storm MECH tedy není žádné ořezávátko, ale velmi dobře vybavený kus hardwaru, takže od myši CM Storm Reaper bychom měli očekávat to samé. Jde o myš určenou pro pravoruké uživatele, ovšem její design není až tak jednostranný, takže se bude moci používat i levou rukou, pouze musíte zapomenout na boční tlačítka.





- klikněte pro zvětšení -


Myš přišla v podobně pojatém balení jako klávesnice, však jde o stejnou sérii. Její specifikace jsou následující:

Model
CM Storm Reaper (SGM-6002-KLLW1)
Rozměry myši
129 x 78 x 40 mm
Hmotnost myši
175 gramů
Tlačítka
7 tlačítek + kolečko (spínače Omron)
Senzor
Avago ADNS-9800
max. rychlost pohybu 150 ips
akcelerace 30 G
Rozhraní
USB 2.0
Ostatní
LED světla
128kB paměť

Předpoklad použití kvalitních komponent se zde vyplnil, neboť senzor Avago ADNS-9800 a spínače značky Omron opravdu za kvalitní považovat lze. Daný senzor využívá řada lepších herních modelů myší, například CM Storm Sentinel Advance II, Gigabyte Aivia Krypton či Genius Gila a spínače Omron s udávanou životností přes 5 milionů stisků jsou také dobře známé.


Specifikace vypovídají také o tom, že nastavení této myši se bude ukládat do její vlastní paměti, takže vám profily budou fungovat i bez instalace softwaru a nastavování profilů. Dle rozměrů a hmotnosti jde také o velkou myš plně srovnatelnou s desktopovými modely Microsoft IntelliMouse či Comfort Mouse, čemuž odpovídá také hmotnost. Poslední specialitkou jsou oblíbené "reflektory" čili dvě LED umístěné v přední části myši a prosvícený pruh na jejím hřbetě.


Zpracování myši


Myš CM Storm Reaper má svým vzhledem sedět ke klávesnici MECH, takže není divu, že Cooler Master vybral stejné barevné schéma - tmavě šedý až černý plast a nezbarvený hliník s pískovanou povrchovou úpravou. Plastový povrch vrchní části myši je přitom změkčený, tedy až na velké boční tlačítko a metalízový klín za kolečkem. Spodní kryt je pak jako obvykle tvrdý.





Co se týče samotné konstrukce, pak zde by bylo opravdu velmi překvapující, kdyby byla u myši tohoto ražení chabá. Překvapení se nekoná, takže na provedení si opravdu nemůžeme stěžovat. Jednotlivé části dobře lícují a i odšroubovatelný hliníkový panel nemá mezi sebou a plastovými částmi mezery.





Velmi mě potěšila veškerá tlačítka i kolečko, protože co se týče jejich odezvy, odporu při stisku i umístění, vše mi dokonale sedlo. Problémové bývá především kolečko, přičemž to má zde jemnější krokování vydávající jen tlumený zvuk, ovšem aretace je dobrá, takže se nestane, že by se kolečko pootočilo jen někam mezi dvě polohy. Jeho stisk přitom není tuhý, takže se dá pohodlně vykouzlit tolik dvojkliků za sebou, kolik chcete, aniž by se vám kolečko přitom omylem pootočilo, což prostě znamená, že je jeho ovládání přesné a pohodlné.

Boční tlačítka na levé straně jsou umístěna tak, abyste pro jejich stisk nemuseli palcem téměř hnout. Stačí jej mít připravený a v případě potřeby jen naklopit nahoru nebo jeho spičkou zavadit o velké tlačítko vepředu. Všechna tři pak mají hlubší stisk, což se pro neohrabaný a velký palec velmi hodí a ozvou je jasným cvaknutím, přičemž sepnutí spínače je dobře cítit i hmatem.





Podobně jsou pak na tom i vrchní tlačítka, i když o ta zase tak moc nejde, protože jejich úkolem je změna rozlišení senzoru. I ta ale můžeme snadno a bezpečně nahmatat, především díky jejich tvaru a ostrým vystouplým šipkám v rozích.





Podívejme se ještě na spodní část myši, kde nachází senzor, vidět jsou i přední LED reflektory a také tři tlusté a zaoblené teflony zabírající velkou plochu. U menšího z nich pak máme gumovou záslepku, přičemž ta zakrývá šroubek držící na místě hliníkový panel.


Příslušenství


V tomto případě se příslušenství smrsklo pouze na jednoduchý manuál, takže tu nemáme co zkoumat a můžeme se posunout dále.





reklama