reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HyperX Alloy Core: RGB na membráně

1.4.2019, Jan Vítek, recenze
HyperX Alloy Core: RGB na membráně
HyperX Alloy Core RGB představuje klávesnici, která nám chce nabídnout za přívětivou cenu RGB podsvícení. Jde pochopitelně o herní model, který si dnes vyzkoušíme a podíváme se na to, na čem se ušetřilo. 
Kapitoly článku:
  1. HyperX Alloy Core: RGB na membráně
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
HyperX Alloy Core RGB se od již recenzovaného modelu HyperX Alloy Elite RGB ve svém názvu liší pouze jedním slovem, které ale skrývá naprosto zásadní rozdíl. Elite je mechanická klávesnice, kde každé tlačítko má svou vlastní RGB LED, nabídne tělo vyztužené kovem, podporu maker i vlastní paměť, podložku pod zápěstí, průchozí USB konektor pro zapojení dalšího zařízení či náhradní klávesy. Model Core nic z toho nemá, ale s cenou 1550 Kč s daní je více než o polovinu levnější. Jeho funkčnosti to však odpovídá. 
 

- klikněte pro zvětšení -  
 
Dá se říci, že model Elite je oproti Core zcela zaslouženě dražší, neboť Core je prostá hybridní membránová klávesnice. To znamená, že stisk zaznamenává pomocí dvou ohebných plošných spojů, které na tom pravém místě sepne stisk plastové klávesy, jejíž odpor zařídí a do výchozí polohy ji vrátí silikonový výlisek s malými kupolemi (z angl. dome). Pokud bychom mačkali pouze ony kupole, jak je tomu na různých srolovatelných klávesnicích, mluvili bychom pouze o membránové klávesnici, ale dnes se tak běžně označují už klasické klávesnice, jako je právě i Core. Takové můžeme koupit třeba i za stokorunu, takže jde o tu nejdostupnější technologii. 
 
  
Alloy Core RGB se tak snaží zaujmout oko zákazníkovo především díky svému podsvícení a už kvůli tomu, o jaký typ klávesnice jde, nelze očekávat podsvícení každé klávesy zvlášť. Ostatně právě silikonová vložka s kupolkami může sloužit a také velice dobře slouží k rozvádění světla pod klávesami pro rozzáření jejich popisků, na což tak může stačit jen několik málo silnějších LED, což v případě mechanických klávesnic dost dobře nelze. Věnujme se ale našemu konkrétnímu modelu. Jaké jsou jeho specifikace? 
 
Model
HyperX Alloy Core RGB (HX-KB5ME2-US)
Materiál, tlačítka
plast
hybridní membránová
Rozměry
443 x 175 x 36 mm
Hmotnost
1121 g
Rozhraní pro připojení
USB 2.0
1,8metrový kabel s pletenou bužírkou
Multi-key anti-ghosting
1000Hz dotazovací frekvence
Rozhraní na palubě
-
Makro klávesy
-
Multimediální/jiné klávesy a ovladače
tlačítka pro podsvícení
tlačítko herního režimu
multimediální tlačítka
odolná vůči polití (testováno na 120 ml)
Speciální vlastnosti
RGB podsvícení s pěti zónami a šesti efekty a třemi úrovněmi jasu
herní režim
Kompatibilita
Windows 7 / 8 / 8.1 / 10
 
Vypadá to, že na této klávesnici můžeme vyzdvihnout především podsvícení, vysokou dotazovací frekvenci, odolnost vůči polití tekutinou, pár speciálních tlačítek (ne kláves) a jistý "Multi-key anti-ghosting". Výrobce nebyl v tomto ohledu moc specifický, takže budeme zatím předpokládat, že nejspíše půjde o prostý 6KRO, tedy schopnost zaznamenat nanejvýš 6 najednou stisknutých kláves. Ale tomu se ještě budeme věnovat. 
 
 

Zpracování klávesnice

 
HyperX Alloy Core RGB je klasická celoplastová klávesnice, která na rozdíl od většiny mechanických modelů není vyztužena kovem, což lze hned poznat. Její tělo je totiž celkem snadno ohebné, takže ho můžeme bez větší námahy zkroutit, ale to by této klávesnici nemělo nijak vadit. V praxi se to projeví nanejvýš mírným prohýbáním středu klávesnice, když na ni seshora silněji zatlačíme. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Tělo této klávesnice je kvůli horní liště s přídavnými tlačítky vyšší, než by muselo být, k čemuž přispívá také spodní zkosený okraj coby náznak podložky pod zápěstí. Tak ale pochopitelně nefunguje, na to je příliš krátký. Horní lištu máme také opticky oddělenou od zbytku klávesnice, a to světelným pruhem, který protíná celou šířku. 
 
Na fotografiích také vypadají popisky kláves celkem mdle, což naživo není moc lepší, spíše naopak. Průhledné popisky jsou totiž velice málo kontrastní, takže jsou špatně vidět i ve dne, a pokud na ně chcete vidět, je nutné mít podsvícení zapnuté v podstatě neustále. 
 
 
 
Když se podíváme na nabídku tlačítek, rychle poznáme, že tu dle popisků nejsou žádné speciální funkce pro funkční klávesy F, šipky, zkrátka ani jednu z hlavních kláves, takže zbývají pouze malá tlačítka. To ale není pravda, speciální funkce tu jsou pro šipky a klávesy F1 až F5 plus F12, jen nejsou na klávesnici označeny. 
 
V levém horním rohu jsou 3 malá speciální tlačítka. První nám nastaví intenzitu podsvícení ve třech stupních (vypnuto/nízká/vysoká), další tlačítko volí režim podsvícení (prolínání barev, duha s animací, pulzování, stálé podsvícení, 5 zón podsvícení a ještě další animovaná duha s odlišnými barvami zvaná aurora). 
 
Pomocí kombinace klávesy Fn a šipek lze měnit rychlost efektů (šipky nahoru/dolů) ve třech úrovních a při nastavení efektu pulzování a stálého podsvícení si lze zvolit také jednu z 9 barev (šipky doleva/doprava), a to červenou, oranžovou, žlutou, zelenou, tyrkysovou, modrou, fialovou, růžovou, nebo bílou. 
 
Poslední ze tří tlačítek nalevo nám zapne herní režim (Game Mode), což klávesnice znázorní pomocí jedné z kontrolek nad numerickým blokem. Jako obvykle tento herní režim zahrnuje pouze deaktivaci kláves Windows, což může být pro někoho užitečné.
 
 
Pomocí kombinace Fn + F1 až F5 lze v režimu 5 zón nastavit podsvícení klávesnice od levé části až po pravou. Tři zóny jsou pod hlavním blokem kláves, jedna pod šipkami a středovými klávesami a zbývající je pod numerickým blokem. Vybrat si pak lze jednu z devíti jmenovaných barev, nebo nechat podsvícení vypnuté.
 
Zajímavou funkci pak má kombinace kláves Fn + F12, která klávesnici zamkne a zapne bílé pulzování podsvícení. Na zamknuté klávesnici nelze psát, dokud opět nestiskneme Fn + F12, což se může hodit v nejedné domácnosti, kde se vyskytují nenechavé ruce nebo packy. 
 
 
Nad numerickým blokem kláves máme jednak bíle svítící kontrolky pro Game Mode, Num Lock a Caps Lock vedle nichž je trojice tlačítek pro nastavení zvuku. Pak ještě nechybí obvyklá multimediální tlačítka s funkcemi stop, skok dozadu, přehrát/pauza, skok dopředu.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Spodní část klávesnice ukazuje své malé gumové podložky a také výklopné nožky pro nastavení sklonu. Když je použijeme, získá klávesnice asi takovýto sklon.  
 
 
Ten je i s nožkami spíše mírný a bez nich jsou klávesy téměř rovnoběžně se stolem. 
 
 

Příslušenství 

 
K této klávesnici se žádné příslušenství nedodává. Dostaneme pouze manuál včetně české verze a pak dva letáčky, jeden děkovným blahopřáním a druhý s informacemi o podpoře. 
 
reklama