reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku

28.6.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku
Zařízení typu NAS mají své obvyklé provedení v podobě menších boxů, a tak je dobře, že existují i netradičně zpracované modely, jako je i QNAP HS-453DX. Ten svým tvarem připomene spíše DVD přehrávač než síťové zařízení pro pevné disky a SSD.
Hned na úvod je třeba říci, že podobně provedený NAS od firmy QNAP jsme tu už měli, a sice model HS-210 z roku 2014. Ten už v nabídce nenajdeme, ale máme tu nový QNAP HS-453DX, který je sice určený také pro maximálně dva pevné disky, ovšem vedle toho má místo i pro dvě SSD a celkově je vybaven daleko lépe. Na druhou stranu je také k dispozici za dvojnásobek toho, co jsme svého času dali za HS-210. 
 
 
Jako obvykle si můžeme vybrat mezi dvěma verzemi tohoto NAS, které se liší kapacitou své operační paměti. Jde o 4GB a 8GB verzi, přičemž verze s vyšší kapacitou RAM je opět předražená. Však je na našem trhu v průměru dražší o 3600 Kč a za takovou cenu si můžeme dnes koupit velice rychlou 16GB sadu pamětí a pokud jde o 4GB DDR4 SO-DIMM, které se budou hodit i pro HS-453DX, těch si můžeme za rozdílovou částku pořídit rovnou sedm. A nebo si za 115 USD koupit 4GB modul přímo od QNAPu. 

 
NAS přišel dobře zabalený ve větší krabici, kde byl přímo utopený v pěnových krytech, takže by měl přežít i hrubější zacházení při přepravě.

Model
QNAP HS-453DX
Procesor
Intel Celeron J4105
4 jádra @ 1,5 až 2,5 GHz
Intel HD Graphics 600
Paměť
4 GB SO-DIMM DDR4 (max. 8 GB)
Podpora HDD
2x 2,5"/3,5" SATA 6 Gbps (Hot-Swap)
seznam kompatibilních disků
2x M.2 2280 SATA 6Gb/s (možnost SSD Cache)
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
1x 10GBASE-T (10G/5G/2.5G/1G/100M)
USB, apod.
2x USB 2.0 
3x USB 3.0 (2x typ A, 1x typ C)
HDMI 2.0 (3840 x 2160 @ 60Hz)
HDMI 1.4b (3840 x 2160 @ 30Hz)
2x 3,5mm mikrofon
1x 3,5mm zvukový výstup
IR senzor (RM-IR004)
eSATA
-
LED kontrolky
Power/Status, HDD1-2
Rozměry
43,8 × 404 × 220 mm
Hmotnost bez disků
2,4 kg bez disků
Spotřeba
13,5 W ve spánkovém režimu (HDD vypnuty)
16,9 W v aktivním režimu (typický)
Ostatní
pasivní chlazení disků
hlučnost 6,2 dBA
Operační systém
QTS (Linux)
Souborový systém
interní: EXT4
externí: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ a exFAT
K využití exFAT je nutno dokoupit licenci
 
Dle specifikací je tento NAS založen na čtyřjádrovém Celeronu s taktem až 2,5 GHz, který má k dispozici základní grafiku HD Graphics 600. Tu zde skutečně budeme potřebovat, protože NAS je vybaven i video a audio výstupy, díky čemuž a USB si z něj můžeme udělat i slabší desktop založený na desktopové verzi Linuxu, a to konkrétně Ubuntu 16.04, Ubuntu Kylin 16.04 nebo Ubuntu 18.04 LTS. V podstatě tak může zastat i roli HTPC, i když takového, které nás neoslní svým výkonem a zvláště tím grafickým. Pro přehrávání filmů to ale bude stačit. Použít je možné např. i oblíbenou multimediální aplikaci KODI 18.02.
 
Ocenit můžeme především dva sloty pro M.2, které mají smysl především s 10Gb/s Ethernetem, což ale vyžaduje mít pro to připravenou i domácí síť. Aby docházelo k lepšímu rozšíření, nabízí QNAP pro 10Gb/s Ethernet cenově dostupnější switche jako QSW-804-4C nebo QSW-1208-8C a kartu QXG-10G1T, o nichž jsme se zmiňovali v recenzi TVS-951X. QNAP navíc plánuje brzy uvést ještě levnější switche s označením QSW-308S a QSW-308-1C.
 
Dále potěší už výstup HDMI 2.0 s plnými 60 FPS i v rozlišení 4K, dostatek portů USB a také infračervený senzor pro dálkový ovladač. 
 
Vzhledem k pasivnímu chlazení disků a celého zařízení můžeme očekávat také velice nízkou hlučnost, která bude odpovídat pouze tomu, jak budou hlučet pevné disky. Dva disky toho také moc nespotřebují, takže celková spotřeba se bude pohybovat pod 20 W.  

 

Zpracování NAS

 
QNAP HS-453DX má velice podobné zpracování jako starší model HS-210. Jeho přední odnímatelný panel na sobě nemá kromě log v podstatě nic, tedy až na průsvitnou škvírku uprostřed, za níž se ukrývá infračervený senzor pro dálkový ovladač. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
NAS je vytvořen z plastového základu, jakési vaničky, v níž je umístěn veškerý hardware. Nahoře však máme coby víko masivní, asi 4 mm tlustý kus hliníkového plechu s broušeným povrchem, který tu není pouze na okrasu. Přímo k němu totiž doléhají kovové šuplíky pro pevné disky, takže ty se díky tomu budou chladit a lze si představit, že i procesor bude na tento plech nějak napojen. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Přední panel můžeme snadno sundat, protože drží jen díky dvěma magnetům a budeme to muset dělat vždy, když budeme chtít tento NAS zapnout či vypnout pomocí předního tlačítka. Síťové úložné servery jsou sice dělané spíše tak, aby běžely zapnuté dlouhodobě a sundat přední kryt není zrovna složité. Ale i tak potřebujeme k tomuto zařízení dobrý přístup a obě ruce, takže by pro mnoho uživatelů bývalo lepší, kdyby byl vypínač přece jen už na předním panelu. Na druhou stranu si lze představit, že mnozí ocení jeho ukrytí před nenechavýma ručkama dětí, které rády šmátrají po všem, co bliká a svítí. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Veškeré porty jsou umístěny vzadu, na bocích nenajdeme nic. Model HS-210 disponoval čtečkou paměťových karet, kterou zde nenajdeme, ale jinak je výbava s ohledem na rozhraní velice bohatá. Hned vpravo máme kulatý napájecí konektor pro dodávaný adaptér a vedle něj tlačítko reset pro obnovení továrního nastavení. Dále je to v podání dvou konektorů RJ-45 rozhraní 1Gb/s a 10Gb/s Ethernet (u tohoto rychlejšího je v rámci NBASE-T podporováno 5 rychlostí: 100MB/s, 1Gb/s, 2,5Gb/s, 5Gb/s a 10Gb/s), rozhraní USB 3.0 na konektoru C a pak už po dvou USB A verze 2.0 a 3.0. Zbytek konektorů tvoří trojice 3,5mm audio coby jeden výstup a dva mikrofonní vstupy (bude se hodit pro karaoke) a nakonec tu máme HDMI 1.3 a HDMI 2.0. QNAP si však mohl uvědomit, že uživatel bude asi potřebovat tyto porty rozlišit, aby na první věděl, který je který, což se z identického označení jaksi nedozví.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Na HS-453DX se ještě podíváme zespoda, kde máme pouze 4 měkké a nízké nožky. Díky nim si NAS může sednout, aniž by kvůli vibracím disků drnčel. Krom toho také můžete vidět umístění 7 otvorů, v nichž jsou křížové šroubky držící celé zařízení pohromadě. A těm se podíváme na závity v příští kapitole. 
reklama