reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti spolupracují pod mořskou hladinou

16.12.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Roboti spolupracují pod mořskou hladinou
Vědci z několika evropských výzkumných institutů pracují na projektu, který má za cíl vytvořit fungující robotické společenství pod vodní hladinou. Roboti tak nebudou pracovat samostatně, ale budou také navzájem komunikovat.
V dnešní době vědci zaměřují svou pozornost na vývoj nejrůznějších robotů, kteří si poradí s určitými úkoly a budou se umět pohybovat v okolním prostředí, které je mnohdy skutečně různorodé. Můžou to tak být roboti, kteří umí vysoko skákat, humanoidní roboti, jako je například Atlas od Boston Dynamics, či měkké robotické chobotnice. Projekt Subcultron pracuje se třemi typy průzkumných robotů, které testuje pod vodní hladinou.

Blízko Benátek se testují podvodní roboti, na kterých pracují vědci ze sedmi evropských výzkumných ústavů. Pod hladinou je možné najít až 150 robotů. Podle Thomase Schmickla z Univerzity Štýrský Hradec v Rakousku se vědci snaží o vytvoření robotického společenství. Jejich roboti by tak neměli jen provádět operace, pro které jsou naprogramováni a trénováni, ale také by se měli naučit komunikovat s ostatními roboty v okolí a spolupracovat s nimi. Rozvíjení sociálních dovedností je to, na co se vědci zaměřují.





Pro tento podvodní projekt byly navrženy tři typy robotů, kteří se s mořskými podmínkami dobře vyrovnají. V první řadě se jedná o robotické mušle, které dostaly pojmenování aMussels. Ty mají za úkol pobývat na mořském dně a přitom pozorovat okolní prostředí a biologické činitele, konkrétně například řasy a ryby a shromažďovat o nich potřebná data. Dalším typem robotů jsou umělé ryby zvané aFish. Ty si s mušlemi vyměňují informace a plavou ve vodě.

Posledním typem jsou plovoucí zařízení, které na hladině slouží jako komunikační body s lidským světem nad vodou. Nazývají se aPads a mimo jiné také zajišťují poskytování energie do celého systému. Celý projekt Subcultron by měl přispět především ke zlepšení získávání a zpracovávání dat potřebných pro monitorování životního prostředí a jeho změn.

"Naším cílem je vytvořit systém, který utvoří společnost autonomních robotů. Ti budou navrženi tak, aby vykonávali úkol, ale také se budou schopni učit z prostředí, ve kterém žijí, a činit vlastní rozhodnutí na základě svých zkušeností a porozumění," prohlásil Thomas Schmickl. Vědci se snaží vytvořit systém, který bude schopný předčit individuální podmořské výzkumné roboty, protože bude schopný se velmi dobře adaptovat. A právě tato vlastnost se bude robotům v mořském a podvodním prostředí velmi hodit.

Při vytváření těchto robotů se vědci museli zaměřit například na vývoj nejrůznějších senzorů, které budou zaznamenávat data. Pracují také na algoritmech, které simulují chování podobné tomu, jaké mají včely ve včelím úlu, takže roboti jsou schopni efektivně pracovat i společně.

Zdroj: phys.org
reklama