Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruská sonda Luna-25 nezvládla misi, zřítila se na měsíční povrch

21.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Ruská sonda Luna-25 nezvládla misi, zřítila se na měsíční povrch
Dnes mělo dojít ke kontrolovanému sestupu ruské sondy Luna-25 na měsíční povrch. Bohužel se tak nestalo. Mise předčasně neúspěšně skončila, neboť sonda už na Měsíci je. Nekontrolovaně se na něj zřítila.
Rusko se po dlouhých 47 letech vydalo na měsíční povrch v misi Luna-25 bez lidské posádky. Na orbitě měla sonda strávit několik dní, což se i stalo, nicméně teprve dnes měla zahájit kontrolovaný sestup na povrch Měsíce. Se sondou už ale byly přes víkend problémy, kdy s ní Rusové nedokázali provést plánované manévry, ztratili kontakt, a jak se zjistilo, sonda se sice na Měsíc dostala, ale o něco dříve a ne v takovém stavu, jakým bylo původně zamýšleno.
 
Měsíc
ilustrační foto, autor snímku exploze: OpenClipartVectors at Pixabay, CC0, přes Wikimedia Commons
 
V sobotu 13:10 našeho času dostala instrukce, aby zahájila přípravu na dnešní plánovaný sestup, nastal však problém a nebyla schopna požadovaný manévr provést. Sonda byla sice údajně schopna zažehnout své motory, ale 47 minut poté s ní Rusko ztratilo kontakt a nedařilo se ho navázat. Luna-25 tak nebyla schopna dodržet plánovanou trasu oběhu Měsíce a zřítila se na jeho povrch. Měla otestovat technologii přistávání a prozkoumávat vodu (led) na povrchu stejně jako tenkou exosféru naší přirozené družice. Nejde zdaleka o první selhání podobného typu. V posledních letech se přistání na Měsíci nepovedlo Indům, Izraeli ani Japonsku. Právě Indie se o to ale pokusí také už v následujících dnech. Chandrayaan-3 by měl přistát 23. srpna, tedy už za dva dny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.