reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung má problémy s opětovným spuštěním své továrny v Texasu

4.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung má problémy s opětovným spuštěním své továrny v Texasu
Nucená odstávka továren pro výrobu čipů v Texasu mohla jen těžko přijít v horší dobu. Svůj provoz musela zastavit i továrna Samsungu v Austinu, s jejímž opětovným rozjetím má firma ale problémy. A to nevěští nic dobrého. 
Své továrny v Texasu musely odstavit společnosti Samsung, NXP i Infineon kvůli nedostatku elektrické energie vzniklé vlivem nezvykle chladného počasí, které přineslo i teploty -18 °C. A ani jedna z firem ještě nedokázala své továrny opět rozjet, čili výroba v nich stojí již více než dva týdny. 
 
 
V dnešní době bude přitom každá takováto nucená odstávka velice znát a je třeba si uvědomit, že výrobu lze přerušit v okamžiku, ale o to obtížnější a zdlouhavější je ji opět rozjet. Edward Latson (CEO, Austin Regional Manufacturers Association) uvedl, že výše zmíněné firmy už mají potřebnou energii, vodu i plyn, ale potřebují čas pro vyčištění linek a celkový restart výroby. Společnost Samsung pak sama potvrdila, že to se jí ještě v rámci továrny S2 nepovedlo.
 
Samsung pro Tom's Hardware uvedl, že bude potřebovat více času kvůli nutnosti pečlivě zkontrolovat výrobní linky a opět je nakonfigurovat. Továrna S2 přitom aktuálně vyrábí čipy s využitím procesů 14LPP a 11LPP a vedle toho využívá i starší technologie (28 až 65 nm). Konkrétně pak tvoří produkty pro divizi LSI, což zahrnuje i kontrolery pro SSD značky Samsung. Pro ty se používají 14 až 40nm procesy a vedle nich tu máme i výrobu čipů pro vozy společnosti Tesla a dále zakázky pro Renesas a Qualcomm. 
 
Patrick Moorhead (Moor Insights and Strategy) pro Austin American Statesman uvedl, že problémy s opětovným najetím výroby se daly očekávat, neboť jsou v takovém případě zcela běžné. Využívají se zde různé chemikálie (vysoce čistý fluorovodík, fotorezistivní materiály, atd.), které se leckdy obtížně skladují a ještě obtížněji se s nimi rozjíždí výroba. Stačí pak jen minimální znečištění, které se při plnění dostane tam, kam nemá, a linka opět stojí, přičemž dle Moorheada na to stačí i jedna molekula vody. 
 
Dle serveru DigiTimes se navíc továrny na Tchaj-wanu stále potýkají s pouzdřením čipů do BGA, což platí zvláště pro kontrolery a je zde opět zmiňován nedostatek materiálu ABF, speciální izolační pryskyřice, což vypadá na opravdu dlouhodobě přetrvávající problém. Tak jen abychom se nedivili, kdyby cena SSD firmy Samsung začala v dohledné době růst, ale tak strašné to snad nebude.


reklama