reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ohlásill 11nm proces LPP i 7nm s EUV

11.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Samsung ohlásill 11nm proces LPP i 7nm s EUV
Ze zpráv posledních měsíců to vypadá, že se snad už opravdu v dohledné době dočkáme nástup technologie EUV, která je už pěknou řádku let oddalována. Nyní Samsung ohlásil nejen 11nm technologii LPP, ale také 7nm LPP právě s EUV. 
To jsme ostatně mohli očekávat vzhledem k tomu, že společnost ASML už nabízí výrobní zařízení pro technologii EUV. Byla to tak jen otázka času, než se firmy začnou chlubit svými novými výrobními procesy s EUV, jako právě nyní i Samsung. 
 
 
V jeho případě jsme se dozvěděli o dvou procesech typu LPP, Low Power Plus, které se využívají právě pro výrobu energetický náročnějších, a tedy i výkonných čipů. Právě s pomocí 14nm LPP se aktuálně tvoří procesory AMD Ryzen, Threadripper a EPYC nebo čipy Polaris a Vega ve firmě GlobalFoundries, která má zmíněný proces licencovaný od Samsungu. 
 
zařízení firmy ASML pro EUV
 
Samsung nyní představil proces 11LPP, který se ale asi těžko využije pro výrobu moderních CPU či GPU pro PC od firem AMD a NVIDIA. Právě NVIDIA spoléhá spíše na výrobní kapacity firmy TSMC a AMD chce přeskočit všechno až k 7nm technologii. Co se týče srovnání 14LPP a 11LPP, pak novější proces slibuje o 15 % vyšší výkon a o 10 % nižší velikost stejného čipu. 
 
Mnohem zajímavější je tak 7LPP s technologií EUV, v jehoý případě chce Samsung spustit prvotní výrobu v druhé polovině příštího roku. Právě na toto období společnost AMD plánuje dostupnost prvních GPU Vega 20, které by však měly být tvořeny už technologií, kterou si společnost GlobalFoundries vyvine sama právě na základě licencovaného 14nm procesu.
 
Samotný Samsung již v rámci vývoje technologie EUV stačil od roku 2014 vyrobit nějakých 200 tisíc waferů, což si zkoušel především na jednoduchých 256Mbit čipech SRAM, v jejichž případě dosáhl 80% výtěžnosti. Tu tak bude zapotřebí zlepšit, neboť v opravdovém produkčním nasazení se tak malé čipy vyrábět nebudou. 
 
reklama