reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Senátoři brojí proti akvizici firmy Activision, co jim vadí?

4.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Senátoři brojí proti akvizici firmy Activision, co jim vadí?
Microsoft se rozhoupal k obchodu, před nímž bledne i nepodařená akvizice firmy Arm, o kterou měla zájem NVIDIA. Jde tu totiž o 69 miliard dolarů, na které má přijít společnost Activision. Čtyři američtí senátoři jsou ale proti. 
Activision, a pochopitelně i s Blizzardem, se má brzy stát součástí Microsoftu, který tím opět dokazuje, že Xbox pro něj už není ošklivé káčátko a herní trh celkově si získal velkou pozornost. Obvykle přitom v případě velkých akvizic úřadům či vysokým činitelům vadí, že je ohrožena konkurenceschopnost na trhu a vznikají dominantní společnosti, ovšem o to tu zrovna nejde. 
 
 
Jde tu konkrétně o námitky tří demokratických senátorů a jednoho nezávislého, jímž je známý neúspěšný kandidát na amerického prezidenta Bernie Sanders. Ti si myslí, že spojením Microsoftu a Activisionu může být podkopána snaha zaměstnanců pohnat k zodpovědnosti viníky v případech sexuálního obtěžování.
 
Konkrétně se pak daným senátorům nelíbí, že Robert Kotick, aktuální CEO Activisionu, má ve své pozici zůstat až do doby, než bude celá transakce uzavřena a až poté bude odejit. To znamená, že Kotick může u kormidla zůstat ještě přibližně rok a senátoři si nemyslí, že to pomůže zdravé kultuře v jeho společnosti. Krom toho je tu ještě otázka dopadu "konsolidace hi-tech průmyslu" a celkového dopadu na pracovní sílu. 
 
Senátoři Elizabeth Warren, Cory Booker a Sheldon Whitehouse společně se Sandersem ale nežádají po Microsoftu a Activisionu záruky či opatření, jako by mohlo být třeba okamžité nahrazení Koticka jiným výkonným ředitelem. Jejich cílem je tuto akvizici rovnou zablokovat u Federální obchodní komise (FTC), které už napsali dopis s příslušným apelem. 
 
Mezitím už na 1800 zaměstanců firmy Activision sepsalo vlastní dopis, v němž žádají Kotickovu okamžitou rezignaci a nedávno byly také v této firmě založeny odbory. Microsoft přitom odmítá, že by pro Koticka chystal zlatý padák a v podstatě se od situace v Activisionu distancuje. Uvádí totiž, že tato transakce bude výhodná pro všechny akcionáře i zaměstnance a jinak jen doufá, že Activision v případě své firemní kultury učiní pokrok. Co jiného ostatně může ze své pozice dělat? 
 
Zdroj: WSJ 


reklama