Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shrnutí současné nabídky Palmů

25.10.2005, Libor Kosour, článek
Shrnutí současné nabídky Palmů
S příchodem nových modelů Z22 a T|X se opět kompletně obnovilo portfolio nabízených Palmů. Je proto na čase udělat si malé shrnutí přístrojů nabízených v současné době. Vzhledem k tomu, že kromě samotného Palmu žádný jiný významný výrobce v současnosti neexistuje, nebude těchto modelů mnoho.
Začneme od nejlevnějších Palmů a budeme pokračovat k těm nejdražším. Kliknutím na jméno modelu otevřete recenzi či technickou specifikaci daného zařízení.


Z22

Prvním zástupcem je Z22. Tento model navazuje na úspěšné modely Zire a Zire21. Je určen především jako náhrada jednoduchých diářů. Oproti nim však nabízí zejména možnost dohrávat další aplikace a barevný displej. Také očekávaná dlouhá výdrž a přidání D-padu pro snadné a rychlé ovládání jistě nebudou k zahození. Při jeho ceně 100 dolarů mu není moc co vytknout.


Tungsten|E2

Je zástupcem střední třídy. Stejně jako u přístrojů s Windows Mobile obsahuje i střední třída Palmů Bluetooth. Nejvíce asi zamrzí displej. Firma Palm se jak vidno stále zuřivě brání uvést HiResPlus s rozlišením 320x480 i jinam, než do špičkových modelů (Pozn. PB – HiRes+ je i TX, což není úplně nejvybavenější model Palmu). Kvůli tomu budou bohužel stále vznikat programy, které podporují jen 320x320. Navíc ty, co 320x480 podporují, nemohou do zbývajícího místa, jež je rozdílem mezi 320x320 a 320x480, zobrazovat žádné důležité informace. Ty by totiž nebyly na displeji s nižším rozlišením vidět. Konektor se po děsivých (čti pro uživatele drahých) eskapádách naštěstí ustálil na variantě Multi-Connector. Obsahují jej všechny současně vyráběné modely kromě Z22, kde je vzhledem k ceně celkem rozumně zvolen USB-mini. Nutno dodat, že před tímto stavem tu byl zběsilý přechod od zaběhnutého Palm Universal na USB-mini na všech modelech kromě toho nejvyššího, což patrně naštvalo všechny majitele jakéhokoliv (na konektorech závislého) příslušenství.





Celkový dojem však kazí několik na první pohled přehlédnutelných faktů. Například proč ROM paměť tohoto modelu neobsahuje program VersaMail, ale www prohlížeč Blazer ano? A když už Palm zaplatil za vývoj programu Drive Mode, který umožňuje používat Palm jako Flash disk, proč jej neimplantoval i do tohoto modelu pro použití s paměťovou kartou? Osud tohoto programu poznáte dále. Také výdrž dosáhla na rozdíl od svého předchůdce velmi sympatických 8 hodin (Bluetooth zapnuto, podsvícení na nejnižší možné úrovni).


Zire73 - velká neznámá?

O dalším modelu zatím víme pouze z různých fám. Ty však bývají z velké části pravdivé, takže není důvod jim alespoň z části nevěřit. Mělo by se jednat o nástupce Zire72, který nabídl Bluetooth a 1,3 Mpix fotoaparát. Tím se zařadil mezi zábavní stroje, na rozdíl od svých spíše pracovních kolegů. Zrušit tuto kategorii by bylo pro Palm ztrátou a tak se již patrně v dohledné době dočkáme. Vzhledem k výše zmiňované politice zařazování displejů ale budeme pravděpodobně na HiRes+ čekat marně.




palmOne Zire 72


T|X

Je nejnovějším a nejvybavenějším modelem ze současných klasických Palmů. Jako první (Lifedrive beru jako jinou kategorii) nabízí současně Bluetooth i Wi-Fi. Také výdrž na baterie se opět zlepšila (všichni vzpomínáme na katastrofu jménem Tungsten T|3) a dosahuje použitelných 8,5 hodin při nejnižší úrovni podsvícení a vypnutém Bluetooth i Wi-Fi. Stejně jako u modelu Tungsten|T5 se někam vytratila možnost používat T|X jako diktafon, což je u manažerského přístroje neodpustitelné.





Ani tomuto nejnovějšímu přístroji se však nevyhnuly některé mušky. První je například to, že ikona launcheru (domeček) již není na statusbaru v dolní části displeje, ale bylo jí vyhrazeno samostatné hardwarové tlačítko. Stejně tak výše zmiňovaný program Drive Mode není, narozdíl od předchůdce Tungsten|T5, přibalen.


LifeDrive

LifeDrive se vymyká klasické koncepci Palmů. Jeho 4 GB pevný disk ho předurčuje především jako zásobárnu fotek, hudby v MP3 formátu videa. Bohužel z tohoto pevného disku jsou spouštěny i aplikace, které roztáčení disku zdržuje, protože je třeba čekat asi 1 vteřinu na jeho roztočení. Jinak mu ale celkem vážného nic nechybí. Má Bluetooth, Wi-Fi a rozumnou výdrž 5,5 hodiny při 50% podsvícení (Bluetooth zapnuto, Wi-Fi vypnuto). Jako jediný ze současných modelů obsahuje program i Drive Mode, bez něhož by pak byla jeho velká paměť stěží použitelná.





Treo650

Také nepatří mezi klasické Palmy, protože se jedná o telefon s operačním systémem Palm OS (Pozn. PB – Já ho řadím spíše mezi komunikátory, tedy telefonující PDA). Je to nejúspěšnější současný model, neboť řady jeho uživatelů se nerekrutují z omezeného množství uživatelů PDA, ale z řad uživatelů mobilních telefonů, kterých je podstatně více. Nabízí jim téměř špičkový telefon (EDGE, plnohodnotná klávesnice, displej s 320x320, ale nemá například 1 Mpix fotoaparát, integrovanou anténu, atd.) s jednoduchým, rychlým a nenáročným operačním systémem. Navíc je nabízen přímo mobilními operátory, což katapultuje jeho rozšířenost (a samozřejmě i prodejnost) značně výše. Výdrž odpovídá určení jakožto telefonu a navíc jako jediný model firmy Palm nabízí vyměnitelnou baterii. Nabízí se otázka, proč takovou nenajdeme i ve všech ostatních modelech, když konkurence touto možností již nezřídka disponuje.





Souhrnná nabídka současných Palmů tedy poskytuje celkem slušný výběr pro různě náročné uživatele. Velkou vadou na kráse jsou však drobné nedodělky u jednotlivých modelů a neschopnost firmy Palm udržet ve vývoji jasný směr, jak to již několikrát dokázala například u konektorů (Palm Universal, USB-mini, Multi-Connector), výdrže na baterie (například od slabých asi 3,5 hodin Tungsten|T3 po slušných 8 u Tungsten|E2), softwaru (již zmiňovaná aplikace Drive Mode, nejednotnost programů v ROM, ikona launcheru, atd.). Velkou nevýhodou je také již neúměrně dlouhá doba čekání na uvedení nové verze systému. Současný Palm OS 5.x měl být jen dočasnou a krátkodobou náhradou za připravovaný revoluční Cobalt, který měl obsahovat zejména multitasking a souborový systém. Místo jeho rychlého příchodu byl však po roce čekání zrušen a nyní se zase čeká na systém úplně jiný, založený na linuxovém jádře.

Navíc i přes současné vylepšování jednotlivých modelů je jejich inovativnost velmi malá. Vzpomeňte si například na stařičké Palmy Sony Clié PEG-TG50, Sony Clié PEG-TH55, Sony Clié PEG-NZ90 či dokonce Sony Clié PEG-UX50. Nesmíme zapomenout ani na nedávno zrušenou herní konzoli Zodiac. Tyto modely nebyly dosud v některých ohledech překonány.