reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony ztišilo hlučné chlazení PlayStationu 4 Pro

10.11.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Sony ztišilo hlučné chlazení PlayStationu 4 Pro
Sony na trh postupně uvádí PS4 Pro ve vylepšené verzi CUH-7200, která má mít upravený design pro tišší chlazení. V současné době lze tento model konzole patrně získat jen jako součást balíčku ke hře Red Dead Redemption 2.
PlayStation 4 Pro je velmi výkonná herní konzole, o tom není pochyb. Od samého počátku si ovšem uživatelé stěžují na příliš hlučný ventilátor, který v některých situacích svým zvukem připomíná proudový motor letadla. A to je samozřejmě při hraní her velmi rušivé. Sony už tento problém jednou řešilo, když v loňském roce vydalo verzi CUH-7100 s upraveným systémem chlazení paměti GDDR5. Výsledkem bylo sice méně hluku, ale zato se konzole více zahřívala. O další pokus se japonský výrobce pokouší nyní s verzí CUH-7200, kterou mohli vyzkoušet redaktoři webu Eurogamer.net.
 
 

Pod stromečkem nejspíš PS4 Pro CUH-7200 nenajdete

 
Na trh se zatím tato verze dostává jen velmi pomalu. Pokud byste chtěli mít jistotu, že dostanete po hardwarové stránce nejaktuálnější model, museli byste si na britském trhu koupit speciální edici konzole s hrou Red Dead Redemption 2. Podobný balíček se prodává i na českém trhu, ale nemáme potvrzeno, jaký model PS4 Pro obsahuje. Bude ovšem jen otázkou času, kdy se nová verze více rozšíří. Především v současném předvánočním období začnou prodejcům rychleji mizet ze skladů starší verze, které už budou v mnohých případech nahrazeny nejnovější. Číslo verze se dozvíte přímo z prodejního balení, v případě edice s hrou Red Dead Redemption 2 najdete na krabici označení CUH-7216B.
 
 
Jediné místo, kde lze pouhým okem vidět rozdíl mezi CUH-7100 a CUH-7200, jsou konektory
 
Samotné zařízení potom vypadá k nerozeznání od předchozích modelů, přesto si jedné vnější změny může pozorné oko všimnout. Týká se to nového napájecího zdroje, který si vyžádal jiný konektor (stejný typ jako u PlayStationu 4 Slim nebo Xboxu One X). Nejočekávanější změna se ovšem měla odehrát uvnitř zařízení, kde sice tepe stejný procesor, ale s redesignovaným systémem chlazení. Jaký vliv budou mít změny na výkon, hlučnost a zahřívání konzole si redaktoři Eurogamer.net vyzkoušeli na hře God of War, která dokáže sáhnout skoro až na dno sil PlayStationu 4 Pro. Porovnali přitom všechny tři varianty konzole CUH-7000 (původní), CUH-7100 a CUH-7200.
 
 

Vyplatí se vydržet

 
Po poslední úpravě se konzole opravdu ukázala jako nejtišší, a to o několik decibelů (viz přiložená tabulka). Se zahříváním si ovšem umí stále nejlépe poradit původní varianta, u které ukázala termokamera nejnižší teplotu. Vyměňovat konzoli za novější model se přesto příliš nevyplatí, pakliže tedy nejste opravdu hardcorový hráč. Na druhou stranu, pokud nyní zvažujete nákup PlayStationu 4 Pro a nespěcháte, nejspíš se vyplatí pár měsíců počkat, až se do obchodů dostane verze CUH-7200. A nejlépe si před nákupem ověřit, zda opravdu kupujete model s nejnovějším hardwarem.
 
   CUH-7000  CUH-7100  CUH-7200
Hlučnost (nahoře/vzadu)  50 dB/55 dB 47 dB/50 dB 44 dB/48 dB
Maximální teplota (nahoře/vzadu) 48 °C/60 °C 53 °C/62 °C 52 °C/66 °C
Maximální spotřeba 170 W* 167 W 170 W
*Výjimečně až 177 W.
 


reklama