reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starship od SpaceX prošla druhým testovacím letem do 150 metrů

4.9.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Starship od SpaceX prošla druhým testovacím letem do 150 metrů
Soukromá americká společnost SpaceX úspěšně absolvovala krátký let s prototypem lodi Starship do výšky 150 metrů. Práce na vývoji Starship tak zatím úspěšně pokračují, jednalo se o druhý let prototypů.
Prototyp kosmické lodi Starship, kterou společnost Elona Muska SpaceX vyvíjí jako součást systému pro budoucí mise do vesmíru, zvládl už druhý krátký zkušební let. Při prvním letu Starship, který proběhl na začátku srpna, byl otestován prototyp SN5, nyní vzlétla verze SN6. 
 
Mohutná Starship se 3. září podívala do 150metrové výšky a ze současného vzhledu prototypu si dělá legraci i Elon Musk. Při letu verze SN5 mluvil o vodárenské věži, u videa s testem SN6 napsal, že to vypadá, že můžete nechat vzlétnout cokoliv. 
 
 
Na Twitteru SpaceX je zveřejněn záznam krátkého letu, který proběhl v texaském komplexu v Boca Chica. Po provedení několika skoků s prototypy a doladění potřebných systému Elon Musk plánuje se Starship i lety do větších výšek. Testování SpaceX nechce společnost podcenit, protože v dřívějších fázích vývoje měly některé modely Starship problémy, SN4 například explodoval po testu motoru
 
Starship má být nakonec schopná provádět i několik letů za den, v plánu by mělo být i startování z kosmodromů umístěných na moři. Opětovné použití jednotlivých částí systému umožňuje SpaceX snižovat finanční náklady na jednotlivé starty, což bude v budoucnu klíčové. Vyvíjená Starship by spolu s raketou Super Heavy mohla jednou sloužit jako dopravní prostředek při misích například k Měsíci nebo i k Marsu. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama