reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: Starship od SpaceX zvládla první testovací let do 150 metrů

6.8.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: Starship od SpaceX zvládla první testovací let do 150 metrů
Společnosti SpaceX se povedlo úspěšně otestovat prototyp kosmické lodi Starship SN5 při krátkém zkušebním letu do výšky 150 metrů. Elon Musk je tak zase o krůček blíž svému snu vypravovat mise až k dalekému Marsu.
Prototyp kosmické lodi Starship SN5 společnosti SpaceX minulý týden úspěšně zvládl statický zážeh, což mu otevřelo cestu k prvnímu testovacímu letu. Skok lodi Starship do výšky 150 metrů byl podle sdělení Elona Muska plánován na některý z následujících dní po zážehu motoru Raptor. 
 
Testovací let na první pohled trochu těžkopádného prototypu SN5 se nakonec úspěšně povedl a Starship se 5. srpna ve velmi časných ranních hodinách SELČ odlepil od startovací rampy v texaském středisku SpaceX v Boca Chica, aby se po dosažení výšky 150 metrů opět snesl zpět a dosedl na rampu. Ve videu zveřejněném na oficiálním YouTube kanále společnosti SpaceX je možné vidět záběry na letící prototyp z vnější strany a poté i pohled zevnitř konstrukce přímo na pracující motor a blížící se zem. 
 
 
Testovací let prototypu Starship byl podobný skoku, který minulý rok v létě absolvoval zkušební Starhopper, jenž sloužil k otestování motorů Raptor. Kosmická loď Starship by jednou měla podle záměrů SpaceX sloužit jako transport k Měsíci, ale také k dalekému Marsu. Momentálně má Elon Musk v plánu s prototypy Starship provést více krátkých skoků, aby se doladil například startovací proces, teprve poté by se Starship mohla pustit do větší výšky. 
 
Vývoj prototypu, který byl schopný zvládnout krátký let, nebyl pro SpaceX rozhodně jednoduchou záležitostí, v souvislosti se Starship se potýkala i s nezdary. Prototyp SN4 například explodoval po testu motorů, dříve také došly při zkouškách svému konci i jiné modely Starship
 
Zdroj: engadget.com


reklama