reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Susquehanna: Intel ztratil svou nadvládu v technologiích výroby čipů

5.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Susquehanna: Intel ztratil svou nadvládu v technologiích výroby čipů
Analytická společnost Susquehanna už také hlásí, že dle jejího názoru Intel ztratil svou někdejší nadvládu, která se týkala technologií a výrobních procesů pro moderní počítačové čipy. A rozhodně není samotná, která si všímá problémů Intelu.
Nedávno snížili rating Intelu v Goldman Sachs a nyní je tu další rána od společnosti Susquehanna International Group, respektive od jejich analytiků. Ti prohlásili, že Intel ztratil svou dlouholetou vedoucí pozici mezi společnostmi vyrábějícími počítačové čipy. A je třeba uznat, že to je opravdu pravda a pro Intel možná zlomový bod. 
 
 
V roce 2011 Intel upevnil svou technologickou nadvládu představením nové technologie pro výrobu tzv. tri-gate (či 3D) tranzistorů. Ostatní společnosti jej poté dohonily pomocí vlastních srovnatelných technologií, jež dnes známe jako FinFET. Intel ale samozřejmě také nelenil a šel stále cestou své strategie tick-tock, když o rok později představil první 22nm procesory generace Ivy Bridge, které vůbec poprvé využily tranzistory tri-gate. 
 
AMD přitom v té době mohlo odpovědět leda 2. generací procesorů Bulldozer, čili Piledriver, které byly až do příchodu Zenu tvořeny 32nm procesem SOI v GlobalFoundries, které neměly k dispozici nic lepšího. APU pak byla vyráběna ještě 28nm procesem, abychom nic nezatajili. 
 
Strategie tick-tock Intelu velela, aby v jednom roce přišel s novým výrobním procesem a v tom dalším s výrazně vylepšenou architekturou. Intel se z dnešního pohledu mírně zakuckal při nástupu 14nm procesu na generaci Broadwell, kterou v případě desktopových procesorů v podstatě vynechal (až na dva speciální kousky). Kýžený 14nm proces nám tak s krokem "tock" přinesla až generace Skylake a kdyby se Intel dokázal své strategie držet, další generace by již měla být 10nm. Ale nebyla. 
 
Po Skylake přišly opět 14nm procesory (resp. 14nm+), a to Kaby Lake a Intel promptně změnil svůj tick-tock na tříletý model process-architecture-optimization. Ovšem, jak dobře víme, ani po Kaby Lake nepřišly 10nm procesory, nýbrž 14nm++ Coffee Lake a po nich tu brzy budeme mít Whiskey Lake, jež už ani nepřinesou novou verzi 14nm procesu, ale stále 14nm++. Intel tak má problém a proslýchá se, že i když 10nm proces v příštím roce přijde, bude to jen stín toho, co se před lety plánovalo, že bude představovat, ale nebudeme předbíhat. 
 
AMD tak má jediné štěstí, že má k dispozici TSMC a jejich 7nm proces, neboť nebýt této firmy, muselo by si vystačit s GlobalFoundries a jeho 14/12nm procesem, jejž v dohledné době (a možná vůbec nikdy) nenahradí nic výrazně lepšího. 
 
Nyní se mluví ale i o tom, že Intel odloží využití technologie EUV, což je vzhledem k odsunutému nástupu 10nm procesu logické a to dává další příležitost firmám TSMC a Samsung, jak mu utéct. TSMC totiž stále plánuje využít EUV v další verzi svého 7nm procesu, a to už od příštího roku. Pokud to se Samsungem skutečně zvládne, propast mezi nimi a Intelem se výrazně zvětší. Sázet na to ale rozhodně nebudeme, však technologie EUV byla ve světě výroby počítačových čipů něco jako jaderná fúze v energetice. Nicméně z vývoje posledních let to vypadá, že by se EUV už opravdu mohlo dostat do praxe, což fúzi opravdu nehrozí.  
 
Zdroj: EETimes
reklama