reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadripper 3000 se 32 jádry se opět ukázal v testu

19.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Threadripper 3000 se 32 jádry se opět ukázal v testu
Opět tu máme nové záznamy testu, který se evidentně týká nového procesoru AMD Ryzen Threadripper, který disponuje 32 jádry. Jde konkrétně o Geekbench 5, v němž je nový Sharkstooth mnohem výkonnější než aktuální 32jádrový model.
AMD Ryzen Threadripper 3000 bude dle všeho znamenat velký výkonnostní skok, a to nejen kvůli tomu, že můžeme od této generace očekávat až 64 jader, ale i kvůli tomu, co v předběžných testech zatím předvádí jistý Sharkstooth vybavený stejným počtem jader jako Threadripper 2990WX, čili 32. 
 
 
Dá se tušit, že za tím vším krom očekávaného posunu ve výkonu na takt (IPC), který je velice dobře známý díky 3. generaci desktopových Ryzenů, to může být i celkové navýšení taktů a také efektivnější využití pamětí s možností osmikanálového zapojení nehledě na celkově dvojnásobnou L3 cache. Co se týče taktů, následujících výsledků dosáhl Sharkstooth pracující na 3,6 až 4,2 GHz. 
 
 
To znamená, že nový procesor má oproti Threadripperu 2990WX stejné turbo, ovšem o 600 MHz vyšší základ a je otázka, na jakém taktu jeho 32 jader v zátěži opravdu reálně pracuje. Navíc lze očekávat, že ono turbo bude ještě řádně vyladěno a konečné verze procesorů je budou mít vyšší. 
 
Máme tu jednak už známé testy v Geekbench 4, v nichž Sharkstooth ukázal, že se můžeme těšit na velice zajímavý výkon. V Geekbench 5 to potvrzuje, neboť Threadripper 2990WX v něm dokáže získat cca 1100 bodů s jedním jádrem a 13.400 bodů se všemi. Sharkstooth dokáže zaujmout především vícejádrovým výkonem s 23 tisíci body, což je opět o cca 70 procent více. 
 
Ryzen Threadripper 3000 očekáváme nejdříve v říjnu jako rodinu Castle Peak a Lisa Su její nástup potvrdila tím, když se podivila, jak se na jaře najednou začaly šířit spekulace o tom, že nová generace nepřijde. To bylo založeno na prostém faktu, Threadrippery prostě zmizely z aktualizované procesorové roadmap pro tento rok, takže CEO firmy AMD se v podstatě neměla proč divit. Poté Lisa Su prostě dodala, že další Threadrippery rozhodně přijdou. Nyní je tu ale spíše ta otázka, jak dobře zvládne firma TSMC zásobit AMD potřebnými 7nm čiplety.
 
 
 
Zdroj: wccftech


reklama