reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC ohlašuje vývoj 2nm procesu pro další desetiletí

13.6.2019, Jan Vítek, aktualita
TSMC ohlašuje vývoj 2nm procesu pro další desetiletí
Křemíkové technologie to mají spočítané, neboť není možné je škálovat donekonečna. Je však otázka, jak dlouho je bude možné ještě vyvíjet, přičemž jejich brzký konec byl předvídán už několikrát. Dle TSMC ale hned tak brzy nenastane.
Ostatně dnes máme v případě produktů pro PC aktuální 7nm proces, a to ještě bez EUV. Příští rok by už měl být ve znamení prvních zařízení vyrobených s využitím EUV, ať už půjde o 7nm proces nebo pak 6nm. V dohledu už je 5nm proces FinFET, jehož zkušební výroba už odstartovala letos na jaře, nicméně lze očekávat, že opravdu aktuální bude spíše až v roce 2021. A to pak firmu TSMC čeká ještě 3nm proces a jak se nyní dozvídáme, později přijde i 2nm.
 
Stále se tak máme na co těšit a není třeba nervózně pokukovat po alternativách křemíkových technologií, i když jak se to vezme. Už dnes existuje jen hrstka firem, která může říci, že udává krok, a sice TSMC, Samsung a Intel i přes jeho mírně řečeno zaškobrtnutí. S jejich počtem se snižuje i počet firem, které si mohou dovolit pokročilé technologie využívat pro výrobu svých čipů a už dlouho se objevuje otázka, zda konec dalšího vývoje křemíkových technologií nezpůsobí spíše než technologické limity ty ekonomické. Ale zpět k tématu. 
 
 
Spíše než základní označení technologií jsou důležité údaje z následujícího obrázku, kde jsou vidět i základní rozměry tranzistorů (Gate Pitch a Metal Pitch). V případě srovnání 7nm a 2nm technologie nám vychází, že tranzistory budou celkově čtyřikrát menší, respektive se jich dle těchto údajů vejde na stejnou plochu téměř 4x více. 
 
 
 
Nicméně TSMC teprve začíná s vývojem a výzkumem 2nm technologie, přičemž s tou 3nm už pokročilo mnohem dále a také má už rámcový výhled na to, kdy ta bude poprvé zprovozněna, a sice v letech 2021 až 2022. To konkrétně znamená, že na Tchaj-wanu bude dokončena továrna pro výrobu 3nm procesem v roce 2021 a o rok později v ní má odstartovat masová produkce. 
 
To ovšem znamená, že TSMC ve svém tempu nehodlá polevit, ostatně Samsung je pro tchaj-wance zdravá a silná konkurence s velkými plány do budoucna, a sice stát se opět světově největším výrobcem čipů. Můžeme se spíše ptát na to, jak v tomto prostředí obstojí Intel, který se teď snaží, aby zprovoznil v použitelné podobě 10nm proces a horečně vedle něj vyvíjí 7nm proces, který by ale mohl dorazit spíše až v době, kdy TSMC bude rozjíždět výrobu 3nm procesem. Ale jak už bylo řečeno není nanometr jako nanometr.
 
Následující 2nm proces chce firma TSMC přivést k životu v roce 2024, kdy má být pro něj otevřena zbrusu nová továrna někde v tchaj-wanském Hsinchu. Co bude dál, toť otázka, možná grafen, možná něco jiného. 
 


reklama