reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Univerzální aplikace pro Windows 10 přejmenovány na Windows Apps

26.3.2015, Michal Hala, aktualita
Univerzální aplikace pro Windows 10 přejmenovány na Windows Apps
Microsoft změnil označení Universal Apps určených pro Windows 10 pro všechny typy zařízení na Windows Apps. Redmond se evidentně snaží všemi silami zajistit, aby se tato kategorie aplikací prosadila. Má ale reálnou šanci?
Tato snaha je navýsost pochopitelná. Windows aplikace – říkejme jim od teď takto počeštěně – mají klíčovou roli ve snaze Microsoftu dostat Windows 10 úplně všude. Počínaje mobilními telefony, přes phablety, malé a velké tablety, zařízení 2-in-1 (tj. hybridní), notebooky, desktopy, all-in-one počítače, po novinky jako je čtyřiaosmdesátipalcový nástěnný Surface Hub a brýle HoloLens. A samozřejmě zařízení třídy IoT (Internet of Things). Celá tahle snaha má marketingový název One Windows Platform (psali jsme o ní tady).


One Windows Platform


Ještě pro jistotu připomínáme, že jde třídu aplikací, které vývojáři jednou navrhnou a ony s mírnými úpravami poběží na všech uvedených typech zařízení. Ovládání bude proměnné podle typu konkrétního zařízení od doteku, přes stylus až po klasickou klávesnici a myš, stejně jako bude podle typu zařízení proměnné grafické uživatelské rozhraní.

Takový krok (ono přejmenování) spadá do oblasti brand managementu (řízení značky), která je nedílnou a velmi důležitou součástí efektivního marketingu každé úspěšné firmy. Když se nad tím zamyslíte, tak nový název asociuje, či aspoň má asociovat něco v duchu „ty pravé aplikace pro Windows“. Mimochodem aplikace pro desktop Microsoft označuje jako Windows desktop applications, tedy Windows desktopové aplikace.


Windows app a Windows desktop aplication


Tahle tradiční třída aplikací je zavedená a (staro)nový název jí nejspíš nijak neublíží, ani nepomůže. A samotný důraz Redmondu právě na nové (univerzální) aplikace je zcela pochopitelný, protože mohou zásadním způsobem podpořit penetraci nových Windows na mobilní zařízení, kde jsou tradiční aplikace pro desktop zcela nepoužitelné.

A prosadit se právě v tomto segmentu, který dominantně ovládají Android a iOS, s vlastním operačním systémem je velkou touhou Microsoftu a určitě jde o důležitou součást jeho nové strategie „mobile first, cloud first“. Až dosud si Microsoft ze segmentu mobilních zařízení mnoho neukousl a přitom jde o sousto velmi lákavé, takže společnost laboruje úplně ve všem, včetně detailů jako je název dané třídy aplikací.


Mobile first, cloud first


Dokonce prý má v záloze plán B, kterým má být emulace Androidu ve Windows v případě, že vývojáři nezačnou chrlit dost Windows aplikací (psali jsme o tom tady). Ostatně si jistě umíte představit fungování obou plánů současně – tj. Windows aplikace vedle emulace Androidu.

Jazyková poznámka na závěr - uvedené způsoby překladu obou tříd aplikací berte, prosím, s jistou rezervou, určitě je víc možností. Takže radši počkejme, s jakým oficiálním českým názvem přijde česká pobočka společnosti.

Myslíte, že Windows aplikace (Windows apps) se skutečně hromadně či dokonce masově prosadí? V tomhle kontextu připomínáme ještě náš starší článek o dosavadní relativní neúspěšnosti předchůdců této aplikací – tzv. Metro aplikací.

Zdroj: Windows Central
reklama