reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA vystřídaly Čínu na pozici přední velmoci těžící Bitcoin

14.10.2021, Jan Vítek, aktualita
USA vystřídaly Čínu na pozici přední velmoci těžící Bitcoin
Čína především v průběhu léta vyhnala těžaře kryptoměn z řady svých provincií a ti se v mnoha případech rozhodli odejít do Severní Ameriky, čili do Kanady a USA. Právě USA se díky tomu staly novým světovým lídrem v těžbě Bitcoinu.
Není ani divu, že se USA v této "disciplíně" dostaly na přední místo, když jsme si mohli v průběhu předchozích měsíců číst třeba o tom, jak se ve Filadelfii bude těžit pomocí jaderné energie či jak si společnost Stronghold v USA pořídila vlastní uhelnou elektrárnu. Čína přitom ještě v září roku 2019 představovala zemi, kde se nachází hardware podílející se na 75 % celkového bitcoinového hashrate, a to dle čísel Cambridge Centre for Alternative Finance, jak uvádí Financial Times
 
 
S rostoucí hodnotou Bitcoinu ale začala být zprovozňována nová střediska pro jeho těžbu jiných zemích a především v USA, Kazachstánu a Rusku, kvůli čemuž do letošního dubna podíl Číny prudce klesl na 44 %. Teprve pak ale přišly v Číně zákazy těžby, které v podstatě dostaly podíl této země na nulu, alespoň pokud jde o legální provoz.
 
I díky exodu čínských těžařů vzrostl podíl USA z dubnových 17 % na srpnových 35 %, zatímco Kazachstán si polepšil z 8 na 18 % během stejného období a Rusko ze 7 na 11 %. Právě tyto tři země se aktuálně nejvíce podílejí na těžbě Bitcoinu. 
 
Američtí těžaři si také pochvalují období těsně po velkoplošném zákazu těžby v Číně, díky čemuž se jejich zisky výrazně zvýšily jednoduše kvůli tomu, že rázem zmizela část konkurence soupeřící o těžené Bitcoiny, jak uvádí Fred Thiel z Marathon Digital Holdings (Las Vegas). Aktuálně se přitom vytěží cca 900 Bitcoinů za den, což si ovšem žádá přísun energie srovnatelný se spotřebou Argentiny či Ukrajiny, čili těžaři pochopitelně prahnou především po levné elektřině a právě proto si začali v některých případech pořizovat vlastní zdroje. 


reklama