reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD pohnaný k soudu komentuje nasazení SMR na WD Red a nová opatření

24.6.2020, Jan Vítek, aktualita
WD pohnaný k soudu komentuje nasazení SMR na WD Red a nová opatření
Společnost Western Digital se již jednou vyjádřila ohledně svých pevných disků řady WD Red, které bez vědomí zákazníků využívaly technologii SMR. Poté jsme se dozvěděli, že se věc bude probírat i u soudu a nyní tu je další vyjádření. 
WD tak zatajoval technologii Shingled Magnetic Recording (SMR), která slouží ke zvýšení kapacity disků/hustoty záznamu pomocí vzájemně částečně se překrývaných stop, ovšem za cenu podstatně sníženého výkonu při zápisu. Zvláště v případě disků WD Red určených pro NAS to pochopitelně není vyhledávaná vlastnost, a zákazníci se tak mohli přirozeně cítit podvedení v případě, že WD jim využití SMR u některých modelů zamlčel. Nutno ale dodat, že v tom zdaleka nebyl sám
 
 
Nyní už víme, že SMR ve WD Red se bude probírat také u soudu, přičemž firma nyní vypustila do světa další své vyjádření, takže co nového může k celé věci ještě říci? V prvé řadě děkuje svým zákazníkům a partnerům za zpětnou vazbu ohledně rodiny WD Red a vyzývá k tomu, aby s tím nepřestávali, což v kontextu s výše uvedeným zní trošku podivně, ale WD se prostě snaží být pozitivní v každém případě. 
 
Firma také hlásí, že se rozhodla lépe informovat o tom, které její disky se hodí pro konkrétní nasazení, a to od nejslabších pro SOHO (small office/home office) přes SMB (Small-to-Medium Business) až po náročné aplikace. 
 
Čili právě pro SOHO budou určeny DMSMR (device-managed shingled magnetic recording) modely WD Red s kapacitami 2 až 6 TB, a to právě ty, které jsou výše na obrázku v prvním sloupci (EFAX). 
 
Disky, v jejichž případě je zaručeno využití konvenčního způsobu záznamu (CMR), budou nyní označeny jako WD Red Plus a nabídnou v různých řadách kapacity od 1 TB do 14 TB. Jde o druhý sloupec, kde jsou červeně zvýrazněny 2TB až 6TB modely EFRX, které se mají brzy dostat na trh. Řada modelů pro nasazení ve velkých podnicích, které máme uvedeny v posledním sloupci s kapacitami 2 TB až 14 TB, pak zůstává beze změn. 
 
WD uvádí, že v případě SMR disků pro SOHO jde o využití pro prosté sdílení dat, domácí zálohy nebo archivaci, kde tak výkon není tak důležitý a k dispozici je dost "volného" času, kdy neprobíhá aktivní zápis, který je nutný právě pro provedení potřebných operací v pozadí. Ve větší míře se zde také využívá sekvenčních zápisů větších objemů dat, v čemž se disky s SMR mohou rovnat modelům s CMR. 
 
Naprosto opačná situace pak může nastat třeba v případě využití souborového systému ZFS, kdy v průběhu operace resilvering (podobné jako rebuild) není dost času právě pro interní operace disku a právě tehdy jde výkon modelů s SMR prudce dolů. 
 
Firma se také rozhodla, že sama začne více testovat své disky s ohledem na různé scénáře využití a dle toho se bude i příště rozhodovat k tomu, které a k čemu bude doporučovat. Využije pro to zařízení firem Synology, QNAP, Asustor, Buffalo, Netgear a Thecus.
 
 
Zdroj: TZ WD via techPowerUp


reklama