reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webb směřuje k plnému zprovoznění, zbývá už jen 5 režimů ze 17

28.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Webb směřuje k plnému zprovoznění, zbývá už jen 5 režimů ze 17
Vesmírný teleskop Jamese Webba sice nedávno dostal zásah mikrometeoritem do primárního zrcadla, ale z toho se už oklepal. Nyní už se můžeme pomalu těšit na první snímky ukazující plné možnosti tohoto zařízení.
James Webb Space Telescope (JWST) či prostě Webb už bohužel nemá hlavní zrcadlo v dokonalém stavu, ale s tím NASA dopředu počítala a je třeba počítat s tím, že to rozhodně není poslední taková událost (ona dokonce není v případě Webbu ani první). 
 
 
Nyní se dozvídáme, že již 12 ze 17 přístrojů či jejich režimů na palubě teleskopu už byl oficiálně plně zprovozněno. To má již za sebou až na jeden režim přístroj Mid-Infrared Instrument (MIRI) i NIRCam a nejnověji došlo už na plné zprovoznění NIRISS (Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph), který využívá celkem čtyři režimy. 
NIRISS má na starosti René Doyon coby Principal Investigator a ten tvrdí, že tento přístroj je připraven a nejen to, fungovat prý bude mnohem lépe, než se očekávalo. 
 
 
Poslední režim pro zprovoznění v případě NIRISS byl SOSS - Single Object Slitless Spectroscopy, který má za úkol světlo jednoho objektu rozdělit na tři spektra v podobě samostatných křivek. Jedná se tu o vlnové délky mezi 0,6 a 2,8 mikrony, přičemž režim SOSS bude využíván především pro sledování exoplanet v době, kdy přecházejí přes tvář své hvězdy. Světlo z ní tak bude ovlivněno jejich případnou atmosférou, jejíž složení pak bude možné zjistit právě ze zachycených spekter. 
 
testovací spektroskopický snímek hvězdy z NIRISS v režimu SOSS
 
V tomto případě se NIRISS v rámci testu zaměřil na hvězdu a ne exoplanetu, takže černé čáry tu ukazují na silné zastoupení vodíku, jak se dalo očekávat. 
 
 
Po NIRISS se NASA zaměří na pět zbývajících režimů na ostatních přístrojích. Jak se můžeme dozvědět zde, patří mezi ně po jednom režimu na NIRCam (koronograf) a MIRI (sledování s využitím koronografu) a pak tři spektroskopické režimy přístroje NIRSpec. 
 
Zdroj: NASA


reklama