reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 May 2021 Update (21H1): novinky, chyby a další info

24.5.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Windows 10 May 2021 Update (21H1): novinky, chyby a další info
Microsoft minulý týden vydal první velkou aktualizaci Windows 10 v roce 2021. Květnový update přináší pouze několik novinek. Podíváme se, které to jsou, zda se obávat nějakých chyb a jak aktualizaci urychlit, případně jejímu stažení zabránit.
Kromě kumulativních aktualizací, které vychází každý měsíc, přináší Microsoft také dva větší updaty Windows 10 každý rok. Obvykle jsou pojmenovány podle měsíce a roku vydání, proto právě teď vychází Windows 10 May 2021 Update. Po jeho instalaci přejdete na Windows 10 verze 21H1 – tedy verzi z první poloviny roku 2021. Distribuce nové aktualizace začala minulý týden, a to pro počítače s Windows 10 verze 2004 či novější. Prozatím je šířena postupně, proto je docela pravděpodobné, že na váš počítač zatím nedorazila. Může trvat dny, týdny nebo dokonce měsíce, než nová verze vyjde pro všechny kompatibilní systémy.
 
 

Aktualizace Windows 10 z května 2021: nové a odebrané funkce


 
Květnová aktualizace Windows 10 je jedna z nejmenších pololetních aktualizací, které Microsoft vydal. Seznam novinek je tedy velmi krátký a nezahrnuje nic výjimečného, čeho by si většina uživatelů mohla všimnout. Pokud tedy přecházíte z Windows 10 ve verzi 20H2 nebo 2004, nemělo by vás nic mile (a snad ani nemile) překvapit. Poslední tři verze jsou sice dokonce tolik podobné, že budou sdílet stejné kumulativní aktualizace. Pro vývojáře Microsoftu to znamená snadnější proces aktualizace a menší riziko chyb.
  • Podpora více kamer ve Windows Hello. Pokud používáte více monitorů nebo externí webkameru, kterou nahrazuje integrovanou kameru, usnadní vám aktualizace přihlašování přes Windows Hello.
  • Zrychlení Windows Device Application Guard (WDAG). Tento virtualizační nástroj přispívá k vyšší bezpečnosti tím, že spouští aplikace odděleně od zbylých částí operačního systému. Po aktualizaci by mělo dojít zrychlení především při otevírání dokumentů nebo přepínání stránek.
  • Vylepšení Windows Management Instrumentation (WMI). Zlepšení výkonu této služby by mělo usnadnit život řadě uživatelů pracujících z domova.
Naopak některé funkce a součásti systému Windows 10 May 2021 Update odstraňuje.
  • Microsoft Edge Legacy. Verze 21H1 jako první přichází bez původního prohlížeče Edge (Legacy), jehož podpora skončila letos v březnu. Nahrazen byl novým prohlížečem Edge s jádrem Chromium.
  • Adobe Flash. Jedná se také o první verzi, která neobsahuje předinstalovaný Adobe Flash. Pokud jste ovšem Flash nainstalovali dříve ručně, nebude aktualizací odstraněn.
  • Další odstraněné funkce a součásti systému. Tato verze neobsahuje ovladače displeje Windows 2000 Display Driver Model (XDDM), podporu roamingu nastavení (např. pozadí plochy nebo barvy motivu) a nástroje příkazového řádku Windows Management Instrumentation Command line (WMIC).

Aktualizace Windows 10 z května 2021: známé chyby

 
Květnová aktualizace Windows 10 obsahuje chybu se zvukem ve vysoké frekvenci při používání konfigurace 5.1 v kombinaci s některými aplikacemi a nastaveními. Tento problém ovšem postihuje také verze 2004 a 20H2 po kumulativní aktualizaci KB5003173. Druhá chyba naštěstí české uživatele neohrozí, protože se týká jen automatického zápisu s pomůckou Furigana pro japonské znaky.
 
 

Jak aktualizaci urychlit nebo pozdržet?

 
 
Aktualizace by se měla zobrazit ve službě Windows Update, ale v tuto chvíli se neinstaluje automaticky. A na rozdíl od kumulativních aktualizací tedy budete muset aktualizaci potvrdit. Pokud byste z nějakého důvodu nemohli vydržet, můžete si ze stránek Microsoftu stáhnout nástroj Update Assistant nebo využít ISO pro čistou instalaci systému. Pokud naopak chcete aktualizaci pozdržet (např. kvůli obavám z chyb), lze tak nejsnadněji učinit ve Windows Update, kde zvolíte možnost Dočasně pozastavit aktualizace. V nastavení Upravit možnosti lze změnit dobu, po kterou budou aktualizace pozastaveny (až 35 dní).


reklama