reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple by měl v roce 2025 konečně přejít na vlastní čip pro 5G i Wi-Fi

10.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple by měl v roce 2025 konečně přejít na vlastní čip pro 5G i Wi-Fi
Apple dlouhou dobu plánuje přejít na své vlastní 5G modemy. Ty je ale velmi těžké vyvinout, na čemž se spálil i Intel, od něhož divizi 5G modemů Apple koupil. Problémem jsou i licence. Apple tak sice stále nabírá zpoždění, ale rok 2025 by mohl být přelomovým.
Situace kolem 5G modemů je pro Apple stále dost komplikovaná. Společnost si chce vyvíjet své 5G modemy sama kvůli nepřátelské licenční politice Qualcommu, kterou považuje za diskriminační až nelegální. Nyní je sice válečná sekera mezi společnostmi částečně zakopána, Apple však nadále pracuje na vývoji 5G modemu. Divizi vyvíjející tyto komponenty koupil před 3,5 rokem od Intelu, který nebyl schopen je vyvinout s dostatečně dobrými vlastnostmi, nicméně ten se už pár měsíců poté vrátil do hry ve spolupráci s MediaTekem. Apple plánoval uvedení svých modemů kolem roku 2023, tedy do iPhonů 15, loni se ale objevily informace, že v tomto selhal a u letošních novinek plánovaných na září se jich určitě nedočkáme. Nadále tak bude 100% dodavatelem 5G modemů společnost Qualcomm (ačkoli už plánoval, že to bude díky jeho vlastním čipům už jen 20 %). Přesto se proslýchá, že se toto v budoucnu změní a Apple dělá pokroky.
 
Apple Store
 
Podle posledních informací totiž Apple stále pracuje na novém čipu, který by měl zajišťovat kompletní konektivitu. Nahradit by tak měl nejen 5G modem od Qualcommu, ale také modul pro Wi-Fi a Bluetooth od Broadcomu. Pro obě dvě společnosti to bude citelný zásah do financí, neboť čipy pro Apple tvoří okolo pětiny jejich příjmů. Větší problém to bude spíše pro Broadcom, neboť Qualcomm i přes podobný finanční zásah rozjíždí nové byznysy, snižuje svou závislost na Applu a vedle rozšiřování funkcí, jako je např. satelitní komunikace ve Snapdragonech, tu máme třeba novou platformu pro autonomní vozy (Snapdragon Digital Chassis), které jsou stále větším tématem.
 
Předpokládá se, že by nový čip Applu mohl spatřit světlo světa koncem roku 2024 nebo spíše začátkem roku 2025. To tedy znamená, že se to pro iPhone 16 určitě nestihne, ale mohli bychom se dočkat u iPhonu 17, pokud to opravdu vyjde. Jen pro kontext, posledními modely jsou před čtvrt rokem představené iPhony 14.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama