reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně: srpen 2014

27.8.2014, Jan Vítek, návod
Doporučené PC skříně: srpen 2014
Počítačové skříně jsou věčné téma, a proto se nyní podíváme na to, co nového se událo od letošního jara. Na trhu se objevily nové modely, na něž je vhodné poukázat a pak se také můžeme podívat na to, které z nich můžeme doporučit.
V tomto seriálu se zabýváme především firmami, které mají co nabídnout, čímž rozhodně nemám na mysli portfolia skříní za pár stovek, jež se snaží vypadat moderně, ale ve skutečnosti jde o stále ty samé krabice s plechy o tloušťce papíru, na nichž se obměňují pouze plastová čela. To je však často bohužel problém i u renomovaných výrobců a rozhodně bych v tom neviděl nic špatného, kdyby ovšem takové obměny byly tvořeny citlivě, čili aby nešlo jen o bohapusté spojení dvou částí, které k sobě funkčně nesedí.

Cílem tohoto přehledu je podávat informace o zajímavých počítačových skříních, a ne mapovat celý trh, jelikož to není možné a ani žádoucí. Poukazujeme na zaběhnuté matadory, ale i na nové produkty.


Změny v tomto vydání

  • Velké skříně (Big Tower): vyřazen Zalman GS1200, přidán Zalman H1
  • Střední skříně (Middle Tower): vyřazen CM Storm Scout 2
  • Malé skříně pro Micro ATX: přidán model BitFenix Prodigy M
  • Malé skříně pro HTPC: vyřazen model Xigmatek Gigas

Novinky a trendy


Dnes jde o již 8. díl seriálu, který se snaží zachytit nové trendy při výrobě počítačových skříní. Ty v případě desktopových sestav založených na deskách ATX či Micro ATX zůstávají v podstatě stále stejné a charakterizuje je níže uvedený výčet. Desktopové počítače, tak jak je známe, zažily v poslední době úpadek a snižující se prodeje, přičemž tento trend bude nejspíše pokračovat, respektive bude velmi záviset především na herním sektoru. Nicméně v příštích měsících se očekává růst prodejů počítačů PC, na což si výrobci už brousí zuby, ovšem mezi ně musíme počítat také All in One PC, notebooky a jejich deriváty a také miniaturní stolní PC ve stylu Intel NUC, Gigabyte BRIX, ZOTAC ZBOX a další, jež jsme pokryli v samostatném článku.

Tyto počítače se vyznačují velmi malým tělem, nízkou hlučností a spotřebou umocněnou tím, že nejsou určeny pro výkonné ATX zdroje a častokrát nabízí i slušný výkon. Jenomže jde také o počítače, které si koupíme již jako hotové produkty nebo jako barebone, čili pro ně ani nepotřebujeme kupovat žádnou skříň. Tato PC tedy prodeje skříní rozhodně nepozvednou, právě naopak, ale je pravda, že k dispozici jsou i samostatné desky Intel NUC a pro ty vyrábí zajímavé skříně třeba společnost Akasa.

Co tedy mají společného moderní skříně pro desktopové sestavy, a především tedy ty lepší modely?
  • barvený interiér (většinou černě)
  • spodní pozice zdroje
  • vrchní pozice pro ventilátory
  • otvory pro hadičky vodního chlazení
  • otvor v trayi pro přístup k chladiči CPU
  • další otvory v trayi pro vedení kabelů (cablemanagement)
  • snaha o tlumení vibrací pevných disků
  • bezšroubkové uchycení disků/SSD/optických mechanik

Však se zkuste sami podívat na naše poslední aktuality a recenze a uvidíte.


Z nabídky nových skříní můžeme poukázat na model Lian Li Q01, který je určen pro malé základní desky formátu Mini-ITX nebo Mini-DTX, ovšem těch je na trhu pomálu. Zpracování této skříně odpovídá jiným malým modelům Lian Li.




Lian Li Q1


Dovnitř se může vměstnat i slušně výkonná sestava, ovšem procesor bude limitován chladičem, který nemůže být moc vysoký (BOX se ale vejde) a grafická karta, i když má k dispozici sva sloty, bude zase limitována délkou. Nějakých 20 - 21 cm bude pro ni maximum. Cena této skříně je 49 euro a u nás 1600 Kč s DPH.

Na konci května se na trh dostala dobře vybavená velká skříň Zalman H1 vybavená vrchním panelem s regulátory otáček a také se zavíratelnými kryty roštů vrchních ventilátorů. Jedná se o systém AHV, který umí automaticky zapnout ventilátory a otevřít průduchy ve skříni v případě, že teplota vzduchu uvnitř překročí nějaký práh. Cena této skříně se na našem trhu pohybuje kolem 3500 Kč s daní.




Zalman H1


SilverStone také nezahálel a uvedl na trh nový malý Raven R5, čili model, který ctí své předchůdce a nabízí speciálně upravený interiér, v němž je základní deska uložena svými porty vzhůru. Zde je navíc interiér trošku naklopen. Skříň je tedy spíše menší, ovšem i tak nabídne možnost montáže desek SSI-CEB a ATX, neboť téměř celý vnitřní prostor je jim vyhrazen. Narazíme tu také na známé ventilátroy AirPenetrator s lamelami, které usměrňují proud vzduchu.




SilverStone Raven R5


Další novinku si připravila firma Nanoxia, a to model Deep Silence 3. Je třeba vědět, že skříně Deep Silence nemají číselné značení podle časové posloupnosti, ale spíše podle kvality, výbavy a ceny. Čím vyšší číslo, tím nižší cena, takže Deep Silence 3 patří mezi spíše levnější modely a nabízí vlastnosti tiché skříně za nějakých 1900 Kč s daní. O chlup levnější pak už je z nabídky firmy Nanoxia jen model Deep Silence 4.




Nanoxia Deep Silence 3
 

Nakonec zmíníme skříň Gigabyte Essence jako jednu z prvních vlašťovek ze světa skříní vybavených DC zdrojem pro úsporné desktopové sestavy. Mluvíme tedy o dostupných skříních v rozumné cenové relaci, které na trhu už dávno měly doplnit nabídku základních desek Mini ITX vybavených integrovanými procesory jako Intel Celeron J1800, které mají spotřebu 10 W i méně. Pro takové počítače je jakýkoliv ATX zdroj zbytečný luxus, který navíc tvoří hluk a je zbytečně velký. Cenově přijatelným řešením jsou desky vybavené napájecím konektorem pro adaptéry, nebo takové, které mají DC modul pro napájení desek s ATX konektory, a tou je právě Gigabyte Essence.




Gigabyte Essence


To bychom měli novinky a nyní k doporučovaným skříním.
reklama