reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína obviněna z krádeže duševního vlastnictví Samsungu i SK Hynix

9.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Čína obviněna z krádeže duševního vlastnictví Samsungu i SK Hynix
Korea Times informují o novém obvinění, které je spojeno s případem americké firmy Micron. Té se měly pokusit ukrást duševní vlastnictví čínské a tchaj-wanské firmy a nyní se to týká i dvou zbylých velkých výrobců pamětí DRAM.
Jistý vedoucí pracovník seznámený s případem dle Korea Times uvedl, že firmy Samsung Electronics a SK Hynix se staly terčem průmyslové špionáže ze strany čínských výrobců pamětí. Výsledkem je to, že čínské společností se pokoušejí porušovat patenty obou firem. Ve stejné věci vznesl obvinění také Micron, jemuž to přineslo odvetu u čínského soudu
 
 
Čína se chce v dohledné době stát zemí se silnou základnou výrobců pamětí DRAM, k čemuž směřuje řada jejích firem. Není přitom snadné se za pár let stát konkurencí pro zavedené firmy, které si své patentové portfolio ohledně těchto pamětí tvořily mnoho let, a tak si opravdu není těžké představit, že se čínské firmy snaží zajistit si potřebné know-how za každou cenu.
 
Navíc, ve stínu obchodní války mezi USA a Čínou vězí i masivní vládní podpora startujících čínských výrobců pamětí DRAM a pokud mají obvinění Micronu z podjatosti čínského soudu reálný základ, tato podpora zřejmě nebude pouze finanční. Samsung dle zdroje také pečlivě sleduje právě souboj Micronu a na druhé straně firem UMC a Fujian Jin Hua IC. 
 
Inženýr Samsungu, který si nepřál být jmenován kvůli tomu, že nebyl zmocněn za svou firmu veřejně mluvit, k tomu také měl anonymně co říci. Mluvil o duševním vlastnictví, bez nějž se v DRAM branži nikdo nemůže stát významnou firmou a toto vlastnictví je třeba budovat řadu desetiletí. Čínské firmy tak dle něj nejsou připraveny stát se velkými výrobci DRAM či NAND Flash a nyní přicházejí na to, že půjde o mnohem složitější úkol, než si myslely. 
 
Samsung ani SK Hynix však na toto téma zatím oficiálně promluvit nechtějí, a to prý kvůli citlivosti celého případu, což vzbuzuje další otázky, zda za tím vším vědomě je či není i samotná čínská vláda. Sluší se upozornit i na to, že právě ta nedávno obvinila celou paměťovou trojici Samsung, SK, Micron z vytvoření kartelové dohody, ovšem v tom není sama, protože stejné obvinění padlo dříve i v USA. Firmy toto obvinění odmítají a tvrdí, že šlo pouze o vliv poptávky zvýšené nad možnosti produkce. Někteří v tom tak vidí snahu Číny donutit tyto firmy k tomu, aby se o své patenty podělily formou licencování technologií. 
 
Jisté je, že Čína vidí paměťové technologie jako klíčové pro svou budoucnost a inicitativu Made in China 2025. Poptávka po nich totiž prudce poroste s rozvojem cloud computingu, 5. generace bezdrátových technologií, Internetu věcí, umělé inteligence, autonomního řízení i technologií spojených s blockchainy. 
 


reklama