reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína se chystá výrazně rozšířit výrobu 14nm čipů, budou i lepší procesy?

24.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Čína se chystá výrazně rozšířit výrobu 14nm čipů, budou i lepší procesy?
Čínská společnost SMIC už sice nějaký ten měsíc má mít k dispozici i 7nm výrobní proces, ovšem v této zemi vládnou starší vyspělé technologie, které ještě nevyužívají tranzistory FinFET. To se ale má v nejbližší době začít měnit.
Čínští výrobci čipů to aktuálně nemají lehké a především tamní největší firma Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), která už se dříve stala terčem amerických sankcí, kvůli nimž nemůže spolupracovat s americkými společnostmi. Dříve se tak mohla chlubit i 7nm procesem zvaným N+1, ale kdo ví, v jakém stavu je výroba v této firmě nyní, když ta nemá přístup k moderním nástrojům a technologiím, čili produktům především amerických společností. Jisté je jen to, že 7nm proces nehraje žádnou významnou roli v produkci firmy SMIC a sám se také hodí spíše pro výrobu malých a úsporných čipů. 
 
Čína tak vyvíjí vlastní litografické stroje, ovšem v tom je zatím silně pozadu za předními světovými firmami. Na tom tak má pochopitelně zvláštní zájem právě i SMIC a také další významný čínský výrobce čipů, Hua Hong Semiconductor. Zvláště tyto firmy mají dle oficiálních údajů čínské vlády začít v příštím roce značně rozšiřovat výrobu pomocí 14nm technologie i ještě pokročilejších procesů, což znamená i větší využití tranzistorů FinFET. 
 
 
SMIC nám také v poslední finanční zprávě ukazuje, jaké je její aktuální technologické portfolio. Právě z těchto dat se dozvídáme, že 7nm výroba tu v podstatě neexistuje a také se ukázalo, že podíl nejmodernějších 14/28nm procesů se v posledních dvou kvartálech namísto zvyšování značně snížil, zatím co se rozšířila výroba 55/65nm technologiemi. Mohl by to tak být i přímý důsledek zařazení firmy SMIC na černou listinu USA, o čemž jsme se dozvěděli loni na konci září, čili akorát před posledním kvartálem, v němž výroba nejmodernějšími procesy ve SMIC tak prudce klesla. 
 
Nyní Dr. Liang Mong Song (Co-CEO, SMIC) hlásím, že se výroba pomocí 14nm procesu opět vzmáhá a přichází další zákazníci, kteří mají zájem o své FinFET čipy pro 5G a AI. Nicméně SMIC očekává, že využití vyspělých procesů s klasickými tranzistory bude stále vysoké a zájem do konce roku nepoklesne. Ostatně aktuálně už SMIC oproti poklesu na konci předchozího roku využívá již opět téměř 99 procent své kapacity, což v prvním kvartálu představovalo přesně 1.558.893 waferů. 
 
Wen Xiaojun (Electronic Information Research Institute) v rozhovoru uvedl, že přes všechny překážky a těžkosti budou 14nm a 12nm čipy v Číně vyráběny ve velkých počtech a půjde tak o ty nejdůležitější technologie příštích let. Vybavení továren pro 10nm či snad ještě lepší procesy je však pro samotný SMIC zatím nemožné, a firma se tak chce raději zaměřit na pokročilé způsoby pouzdření, čili tvorbu produktů z více pospojovaných čipů. Na to samozřejmě sází i společnosti jako AMD, NVIDIA či Intel, ovšem s využitím mnohem pokročilejších procesů.  
 
A jak uvedl Wen Xiaojun, Čína se nesnaží za každou cenu vyvíjet co možná nejmodernější výrobní procesy a aktuálně se zaměřuje spíše na design čipů a právě optimalizace umožněné lepšími způsoby jejich pouzdření. Skutečně tak nelze počítat s tím, že by se tamní firmy v nejbližší době vydaly stíhat výrobce jako Samsung, Intel či TSMC. 


reklama