reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská YMTC má vysokokapacitní 128vrstvé QLC 3D NAND Flash

15.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Čínská YMTC má vysokokapacitní 128vrstvé QLC 3D NAND Flash
Dnes jsme se dozvěděli jednak o tom, že Huawei začíná výrobu svých čipů svěřovat domácí firmě SMIC a vedle toho přichází jako další zpráva to, že rovněž čínská YMTC se pochlubila paměťmi NAND Flash s kapacitou 1,33 Tb. 
Čína je opravdu na cestě k počítačové soběstačnosti ve všech ohledech, což nyní už v podstatě platí, když to budeme brát s rezervou. K dispozici jsou už čínské procesory x86 od Zhaoxin vybavené integrovanou grafikou, máme tu SMIC plánující odstartování 7nm procesu v závěru roku, začínají fungovat i čínští výrobci pamětí DRAM a nyní tu máme Yangtze Memory Technologies Co. (YMTC) a její první 1,33Tb paměti NAND Flash. Dá se tak říci, že Čína už v podstatě má vše potřebné, aby se pouze na její půdě mohly tvořit komponenty pro hotová PC. Jejich kvalita sice nebude srovnatelná s tím, co vyrábějí nám dobře známé západní či asijské společnosti, ale je to pouze začátek. 
 
 
A ten v případě firmy YMTC není vůbec nesmělý, ostatně tento výrobce už má za sebou delší vývoj a je velice pozoruhodné, že loni v září hlásil odstartování výroby 64vrstvých pamětí NAND Flash a nyní už se dozvídáme o pamětech se 128 vrstvami. Nicméně to neznamená, že už je vyrábí, na to ještě po celou řadu měsíců nemusí dojít. I tak jde ale o slušný pokrok. 
 
YMTC konkrétně ohlásila vyvinutí 128vrstvých pamětí QLC 3D NAND Flash s kapacitou 1,33 Tb, které dostaly označení X2-6070 a založeny jsou na architektuře Xtacking. Krom toho se chystají také 512Gb verze se stejným počtem vrstev, ale s buňkami TLC (verze X2-9060), od nichž lze zase očekávat vyšší výkon a celkově lepší vlastnosti. Vypadá to tak, že YMTC (součást Tsinghua Unigroup) bude zřejmě nejvýznamnější čínská společnost pro výrobu 3D NAND Flash, stejně jako je SMIC v popředí mezi čínskými výrobci čipů. 
 
 
Nové paměti od YMTC jsou založeny na Xtacking verze 2.0 a jako takové pracují s napětím 1,2 V a slibují I/O propustnost 1,6 Gb/s. QLC verze X2-6070 budou nasazeny nejdříve v SSD určených běžným spotřebitelům, ale později se mají dostat i do serverových SSD. Obsahují celkem 366 miliard CTF paměťových buněk, což při počtu 4 bitů na buňku činí onu výslednou kapacitu 1,33 Tb.
 
Oficiální specifikace či dokonce data sheety nových pamětí se neobjevily a také nevíme, s jakými kontrolery budou fungovat či zda se objeví i v produktech chystaných pro vývoz mimo Čínu. A mimochodem, YMTC by měla používat bývalé továrny firmy XMC, kterou Tsinghua akvizovala v roce 2016, a ty se nacházejí ve Wuhanu, "rodišti" koronaviru SARS-CoV-2. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama