reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené LCD monitory: červenec 2013

22.7.2013, Pavel Kovač, návod
Doporučené LCD monitory: červenec 2013
Máme tu další díl našeho pravidelného přehledu doporučených LCD monitorů pro jednotlivé způsoby využití. Jaký monitor je pro vaše potřeby ten nejvhodnější? Jaký nejlepší je právě na trhu? Vše se dozvíte v článku.
Pokud si začnete vybírat LCD monitor, narazíte vždy na nepřeberné množství modelů. V internetových obchodech se počet aktuálních monitorů na trhu pohybuje kolem 1 300. Nechte toto zdlouhavé přehrabování na nás! Vždy se podíváme na aktuální nabídku a vytipujeme si pár modelů pro každou kategorii, resp. použití. Ušetříme Vám tak množství času!





1. kapitola – horké novinky na trhu, které mohou zahýbat s výběrem. Zkusíme si analyzovat vývoj ceny LCD monitorů jako celku a výhled do budoucna.

2. kapitola - vybrané nejlevnější monitory. Cenová relace do 4 000 Kč. V této kategorii nelze očekávat zázraky, avšak jsou zde modely co překvapí a mohou sloužit velmi dlouho. Zvláště v době e-IPS panelů.

3. kapitola – výběr LCD monitorů pro ty, co hledají levné varianty. Od monitorů požadují jen běžné kancelářské použití a internet. Nepožadují pokročilé funkce a přesné podání barev.

4. kapitola – určená hráčům. Zde se podíváme na monitory s nejlepší odezvou, která je nejdůležitější pro hraní her.

5. kapitola - monitory vhodné pro sledování filmů.

6. kapitola – pro náročnější uživatele. Požadujete kvalitní podání barev a dobrou ergonomii? Nevadí vám si trochu připlatit za kvalitu, avšak nechcete zase extrémně drahý monitor? Pak je tato kapitola určena právě vám.

7. kapitola - patří grafickým monitorům. Oproti předchozí kapitole se vždy soustředíme hlavně na dobré barevné podání v celém spektru. To znamená, že záleží i na rozložení barev po ploše monitoru, kvalitě podsvícení atd. v daleko větší míře než u 6. kapitoly.

8. kapitola – absolutní špička v oboru. Požadujete perfektní barevné podání a současně perfektní konstrukci? Nevadí vám do monitoru investovat i několik desítek tisíc? Tak právě zde najdete odpověď.


Změny oproti minulému měsíci:


Přidána kapitola s grafickými monitory!

Hned pár dní po článku o doporučených monitorech na měsíc červen jsme se podívali na monitor EIZO CX240, co by zástupce téměř ideálního grafického monitoru s Adobe RGB. Tento monitor si od nás vysloužil ocenění TREFA, a tudíž jej zařazujeme i do doporučených. Také jsme se podívali na jeden kancelářský monitor HP 23xi. Tento levný e-IPS sice nepřekvapil ničím zvláštním, ale ani vysloveně nezklamal. Zkrátka taková zlatá střední cesta.

Další testovaný monitor byl Samsung S24C570HL. Ten v sobě nese inovovanou AD-PLS obrazovku, což je obdoba e-IPS, tedy ekonomičtější varianty. Přesto tento panel ve výsledku poskytuje lepší výsledky než běžný PLS, resp. S-PLS panel.

Pokud rádi stříháte video nebo se často díváte na filmy, tak by vás mohl zajímat monitor LG IPS2993. Bohužel nás zcela nepřesvědčil a takový Dell U2913WM poskytuje lepší výsledky za stejnou nebo dokonce nižší cenu.

A jako poslední z doposud testovaných je tu AOC G2460PQU. Tento herní 144Hz monitor doslova překvapil. Nejen, že má dobrou ergonomii, ale nabízí také perfektní odezvu a nízký (pod 1 ms) inputlag.
  • Do doporučených přidán grafický monitor EIZO CX240
  • Do herních monitorů přidán AOC G2460PQU


Seznam doporučených monitorů:

  • LG IPS235P
  • Philips 231P4QPYEB
  • LG IPS237L
  • iiyama ProLite E1906S-S1
  • Dell P1913S
  • Dell U2713HM
  • Dell U2913WM
  • Philips 235PQ2EB
  • Dell U2312HM
  • iiyama XB2780HSU
  • NEC EA232WMi
  • BenQ XL2420T
  • AOC Q2963Pm
  • AOC G2460PQU
  • Asus VG278HE
  • EIZO EV2436WFS
  • EIZO CS230
  • EIZO CX240
  • EIZO FS2333-BK+EP
  • EIZO EV2436W
  • Dell U2410
  • HP ZR2440w
  • Dell U3011
  • HP ZR30W
  • NEC SpectraView 301
  • NEC PA301W
  • EIZO CG276
  • EIZO FDH3601


Vývoj cen


Zde se snažíme respektovat nejprodávanější úhlopříčky (23" až 24"). Dle serveru Heureka.cz vezmeme prvních 20 monitorů a z jejich cen (s DPH) uděláme průměr. V následujících měsících se vždy provede srovnání mezi těmito monitory. Pokud se nějaký monitor nedostane do TOP 20, tak může být nahrazen jiným. Těchto náhrad však nemůže být víc než 5 a berou se vždy od konce. Pokud se tedy za měsíc váhy přehoupnout natolik, že by vypadlo více jak pět monitorů tak se nahradí jen pět a ostatní se nahradí další měsíc. Jde hlavně o to abyste měli lepší přehled o cenách v historii.








Docela potěšující je snížení cen v tomto měsíci. Sice se nejedná o rapidní snížení, ale jako předzvěst lepších časů je to jistě potěšující. Uvidíme, jestli se tento trend udrží i v druhém prázdninovém měsíci. Pokud ano, tak bychom se mohli dočkat cen pod 6 000 Kč v průměru za 23-24 FullHD monitor.


Novinky na trhu



Asus odhalil širokoúhlý 29" monitor Designo MX299Q (aktualita)


Na trh se chystá další širokoúhlý monitor, čímž rozhodně nemáme na mysli obvyklých 16:9, ale 21:9. S takovým poměrem stran přijde nový Asus MX299Q vybavený panelem AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching) s úhlopříčkou 29" a rozlišením 2560×1080 pixelů.




Asus ale nezapomněl využít své funkce Smart Contrast Ratio a Splendid Video Intelligence Technology pro zajištění vyššího kontrastu a také lepších barev, přičemž uživatel si bude moci zvolit mezi šesti režimy (Standard/ sRGB/ Scenery/ Theater/ Game/ Night view). Dále nám MX299Q nabídne reproduktory Bang & Olufsen ICEpower s výkonem 2× 3 W.


Sharp chystá dotykový monitor s rozlišením 4K (aktualita)


Společnost Sharp chce prozatím v Americe představit svůj nový LCD LED monitor PN-K322B, jehož uvedení na trh dostala na starost divize Sharp Imaging and Information Company of America (SIICA). Jedná se o velký 32" model s rozlišením 4K (Ultra HD - 3840×2160 pixelů), jenž nabídne také dotykovou vrstvu.




Sharp k výrobě svého PN-K322B využil technologii IGZO a podsvícení pomocí LED (boční). Sám o sobě je tlustý 36 mm a vybavený podstavcem, který má snadno zajistit přechod z vertikální pozice vhodné pro klasické využití do snížené pozice pro využití dotykové vrstvy. Mezi vstupy pak patří DisplayPort a HDMI v posledních verzích.


iiyama si připravila 27" monitor s rychlou odezvou (aktualita)


Společnost iiyama se pochlubila svým novým 27" monitorem, který se bude hodit především pro hráče. Pro ty je připraveno rozlišení 1920×1080, které je sice na takovou úhlopříčku již poněkud hrubé, ale u her, či především filmů, to tolik vadit nebude. Výhodou však bude odezva 1 ms (GtG) a maximální obnovovací frekvence 144 Hz, což nám umožní hrát ve stereoskopickém 3D při 72Hz frekvenci pro každé oko.





I-O Data uvádí 27" monitor s rozlišením WQHD (aktualita)


Společnost I-O Data rozšiřuje řady velkých monitorů s vysokým rozlišením, a to pomocí modelu LCD-MF272CGBR se 27" obrazovkou, která nabídne čtyřnásobné HD rozlišení, čili 2560×1440. Jedná se o obrazovku typu AH-IPS, která nabídne široké pozorovací úhly 178° v obou směrech. Její odezva je pak 6,5 ms až 12,4 ms, jas 440 cd/m2 a statický kontrast 1000:1.





Displej je také bezrámečkový, respektive jeho rámeček stejně jako u tabletů bezprostředně navazuje na obrazovku, a vybaven je kovovým stojanem, jenž sice vypadá elegantně, ale nabídne pouze základní naklápění displeje. Můžeme jej ale odšroubovat a využít některý z VESA držáků.


NEC odhalil 24" LCD s podsvícením GB-R LED (aktualita)


NEC si zase jednou připravil nový LCD monitor, a to 24" model PA242W chlubící se podsvícením typu GB-R LED, díky němuž a také kalibračnímu softwaru se senzorem SpectraViewII má nabídnout přesné zobrazení barev a také široký gamut (10 bitů). Krom toho nám na své obrazovce ukáže rozlišení 1920×1200.





Co se týče specifikací, pak jde o panel AH-IPS s jasem až 340 cd/m2, kontrastem 1000:1, stoprocentním pokrytím prostoru sRGB a 99,3% pokrytím Adobe RGB. Mezi vstupy patří 10bitový DisplayPort (HDCP), 10bitový HDMI (HDCP), DVI-D (HDCP) a D-Sub, dále je tu zabudován USB hub (3 porty) s podporou DisplaySync Pro sloužící k ovládání dvou počítačů jednou sadou klávesnice a myši.


Asus PQ321Q s rozlišením Ultra HD je v předprodeji (aktualita)


Společnost Asus již v květnu představila světu svůj nový monitor PQ321 (dnes označený jako PQ321Q) a nyní je již v předprodeji, ovšem prozatím pouze pro americké zákazníky, a to v obchodech Newegg, Amazon a TigerDirect. Většinu uživatelů to ale stejně nemusí mrzet, neboť cena byla nastavena na 3 499 USD, čili 70 000 Kč. A takovou částku za monitor rozhodně nesloží každý.




240B4LPYNB/00


Nicméně za svých 70 tisíc dostanete monitor s úhlopříčkou 31,5" a rozlišením 3840×2160, které se označuje také za Ultra HD a představuje plochu čtyř monitorů s rozlišením Full HD. Dále nám Asus slibuje živé barvy díky 10bitovému RGB "deep color" zpracování, a to na panelu typu IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide), jenž dovoluje tvořit menší subpixely, a tedy i pixely. Pokud se také bojíte, že tak velký počet pixelů zvyšuje riziko, že některé z nich budou vadné, pak by vás měla částečně uklidnit firemní záruka 30-day Zero Bright Dot. Ta náš monitor sice neochrání dlouho, ale alespoň zajistí, že získáme bezvadný kus.


iiyama ProLite E2282HS - univerzální monitor (aktualita)


Firma AT Computers zařadila do své nabídky nový monitor iiyama ProLite E2282HS, který můžeme označit za univerzální model určený nenáročným uživatelům. Jedná se tak o 21,5" panel typu TN s rozlišením Full HD, jenž má v porovnání s jinými modely vynikat jako obvykle dobou odezvy (zde 2 ms) a také cenou. Ta byla pro tento monitor stanovena na 3 293 Kč bez DPH. Na trhu jsou samozřejmě i daleko levnější 21,5" monitory, ovšem zde jde o značku iiyama, která není nejlevnější.




240B4LPYNB/00


Dále tu máme ve specifikacích jas 250 cd/m2, kontrast 1000:1 a vstupy DVI-D, D-Sub a HDMI. Krom toho je tento monitor také vybavený dvěma 1W reproduktory. Záruka na něj je pak tříletá.


AOC uvádí na trh přes 20 nových monitorů (aktualita)


Společnost AOC si připravila více než 20 nových LCD monitorů, které se zařadí do série 70ID naváží na předchozí sérii 50ID. V nové nabídce tak budou základní a cenově dostupné modely, ale také dražší monitory s vysokým rozlišením.




240B4LPYNB/00


Co se týče velikosti, pak v nabídce série 70ID budou modely o úhlopříčce 18,5" až 27" s rozlišením 1366×768 až 2560×1440. Všechny pak již samozřejmě nabídnou podsvícení pomocí LED, a to pod panely TN s dobou odezvy 5 ms a statickým kontrastem 1000:1 nebo také pod panely IPS. Vedle toho tu bude také 27" model s obrazovkou PLS.


LG uvádí nové monitory s panely IPS (aktualita)


Společnost LG Electronics uvádí na náš trh nové řady monitorů, které mají společného to, že jsou založeny na technologii IPS. Jedná se o monitory LG UltraWide, LG ColorPrime a LG Touch 10 slibující kvalitní obraz, živé barvy a různými speciálními funkcemi. Na trhu jsou od poloviny tohoto měsíce.




240B4LPYNB/00


LG UltraWide 29EA93 nabídne na své 29" obrazovce poměr stran 21:9 a hodí se především pro zobrazení více ploch najednou. Využívá tak funkci 4-Screen Split, díky níž můžeme nechat obrazovku rozdělit až na čtyři samostatné oddíly, v nichž můžeme nechat zobrazit vybrané aplikace, aniž bychom museli řešit změnu velikosti jejich okna. Pak tu je také funkce Dual-link Up pro propojení monitorů se dvěma zařízeními současně.
 
 
Na závěr 1. kapitoly si připomeňme spotřebu monitorů a roční náklady na provoz. Pokud chcete spořit energii, doporučujeme nejprve přečíst tento článek.





Nezapomeňte si přečíst o technologii LCD a naší testovací metodice. Získáte tak lepší přehled o světě LCD monitorů.


 
reklama