reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně - duben 2013

17.4.2013, Jan Vítek, návod
Doporučené PC skříně - duben 2013
Počítačové skříně jsou věčné téma, a proto se nyní podíváme na to, co nového se objevilo v roce 2013. Mimo jiné i na to, co si výrobci schovávali pro představení na veletrhy CES a CeBIT. Co tu tedy máme nového?
V tomto seriálu se tedy budeme zabývat především firmami, které mají co nabídnout, čímž rozhodně nemám na mysli portfolia skříní za pár stovek, jež se snaží vypadat moderně, ale ve skutečnosti jde o stále ty samé krabice s plechy o tloušťce papíru, na nichž se obměňují pouze plastová čela. To je však často bohužel problém i u renomovaných výrobců a rozhodně bych v tom neviděl nic špatného, kdyby ovšem takové obměny byly tvořeny citlivě, čili aby nešlo jen o bohapusté spojení dvou částí, které k sobě funkčně nesedí.

Cílem tohoto přehledu proto bude podávat informace o zajímavých počítačových skříních, a ne mapovat celý trh, jelikož to není možné a ani žádoucí. Poukazovat budeme na zaběhnuté matadory, ale i na nové produkty.


Změny v tomto vydání

  • Střední skříně (Middle Tower): model Fractal Design XL vyměněn za Fractal Design Define XL R2
  • Skříně pro malé desky a HTPC: model Cooler Master HAF 912 Plus vyměněn za Cooler Master HAF XB


Novinky a trendy


Dnes jde o 5. díl seriálu, který se snaží zachytit nové trendy při výrobě počítačových skříní. Těch zase tak moc není a co jsme mohli zachytit, je stále větší důraz na podporu integrovaných vodních chladičů, uvolnění místa pro dlouhé grafické karty (popřípadě zdroje a vysoké procesorové chladiče) a nabídka lepšího vybavení předních panelů s využitím regulátorů otáček ventilátorů nebo i čteček paměťových karet. K tomu můžeme přidat už známé věci:
  • barvený interiér (většinou černě)
  • spodní pozice zdroje
  • vrchní pozice pro ventilátory
  • otvory pro hadičky vodního chlazení
  • otvor v trayi pro přístup k chladiči CPU
  • další otvory v trayi pro vedení kabelů (cablemanagement)
  • snaha o tlumení vibrací pevných disků
  • bezšroubkové uchycení disků/SSD/optických mechanik

Však se zkuste sami podívat na naše poslední aktuality a recenze a uvidíte.

Ještě před koncem tohoto roku si Thermaltake připravil model Level 10 GTS, což je odlehčená verze původního designového modelu Level 10. Ve skutečnosti jde ale o klasickou skříň typu Middle Tower, která si vypůjčila od původního Level 10 jen pár prvků a kromě vzhledu tu jsou neobvyklé jen pozice pro pevné disky, umístění předních portů a způsob zavírání levého bočního panelu.




Level 10 GTS


Příhodné je, že šuplíky s disky budou stejně jako u původního Level 10 uzamykatelné pomocí klasického PC klíče. Jinak tu ale máme i dle malé fotografie interiéru před sebou skříň, jejíž vnitřní uspořádání je stejné jako u většiny ostatních modelů.




Level 10 GTS


V poslední době se s výrobou skříní rozjela firma Zalman, která je začala chrlit v nebývalém množství a variacích, i když jde většinou levné a tuctové modely. Za zmínku však stojí modely GS800 a GS800 Plus, které jsou v podstatě stejné, pouze model Plus má ventilátor navíc.




MS800


Jinak se u obou dočkáme tří pozic pro disky typu Hot-Swap, regulátor otáček až 6 ventilátorů, místo pro velmi dlouhé karty a pěkný umírněný design, který tak trochu připomíná towery od firmy Cooler Master (zvláště sérii Cosmos).




Centurion 6


Obrodou prošla také řada Centurion, když Cooler Master představil nový Centurion 6. Tento model můžeme považovat za základní skříň, jejíž vzhled na sebe moc neupozorňuje a také v ostatních ohledech ji můžeme označit za jednoduchou.




Centurion 6


I tak se Centurion 6 snaží být moderní skříní, takže i zde se dočkáme podpory 2,5" SSD, velmi dlouhých grafických karet, vodních chladičů a i zde můžeme využít velké množství (konkrétně 9) ventilátorů.




Phantom 630


Dále stojí za zmínku skříně NZXT Phantom 630 představené jako modulární modely Full Tower. Zajímavý je také jejich vzhled, jenž bezesporu vychází z původního modelu Phantom, který naleznete mezi recenzemi ostatních NZXT.




Phantom 630


Zajímavý je také jejich členitý interiér, jenž nabídne prostor i pro velké desky XL-ATX, vodní chladiče, diskové šachty s možností přeskupení a pak tu máme ve výbavě krom již povinných USB 3.0 také čtečku karet.





Letošní CES přinesl také nové skříně Lian Li, a to modely PC-Q27, PC-Q28 a PC-Q30. Jde o novou řadu skříní určených pro vytvoření malých sestav, které přeci jen mohou mít bohatou výbavu, jak ukazuje model PC-Q28 se svými diskovými pozicemi.








Jako specialitku můžeme vidět PC-Q30, kde bude deska Mini-ITX vystavena za zahnutým plexisklem, takže tu můžeme považovat za designový model. Od Lian Li to ostatně není první a snad ani poslední.




Arc Midi R2


Přesuneme se na konec ledna, kdy Fractal Design uvedl novou Arc Midi R2, která představuje alternativu k řadě Define. Firma Fractal Design tak očividně pokračuje ve vylepšování starých řad, aby lépe odpovídaly dnešní době a požadavkům uživatelů. Vesměs jde jen o menší úpravy, což tedy rozhodně není na škodu.




Arc Midi R2


Arc Midi R2 je těžká a dobře vybavená skříň s jednoduchým regulátorem otáček ventilátorů, mnoha diskovými pozicemi a silným chlazením. Fractal Design tak dále ukazuje, že svou práci dělá dobře a nemá potřebu na trh chrlit velké množství jen na oko odlišných modelů. A mimochodem, vzápětí tento výrobce přišel i s inovovanou verzí modelu Core 3000.




Force 500


Krátce nato přišel Cooler Master s modelem Force 500, což je paradoxně díky horní pozici zdroje v dnešní době raritka. Krom toho je tato skříň zvláštní (ale ne zcela výjimečná) tím, že má na pravém boku dva 120mm ventilátory pro chlazení pevných disků.




Force 500


Společnost Thermaltake, jak je jeho zvykem, představil novou řadu skříní hned v několika exemplářích, které na trh uvolňoval postupně od nízko postaveného modelu Chaser A31, přes Chaser A41 po Chaser A71 jako nejvyšší model své řady.




Chaser A71


Jedná se o podobně vypadající skříně s maskou pokrytou 5,25" záslepkami (či tak se alespoň přední panel tváří). Thermaltake se inspiroval ve filmu Tron, o čemž vypovídají jasně modré linky, ale jina jde o klasické "herní skříně" plné ventilátorů, LED a plexiskla. Paralelně s tím se na trh dostávaly skříně jiné nové řady, a to Urban. Jedná se o skříně S21, S31, S41 a S71.




Urban S71


Ty si jsou také velmi podobné, přičemž jde o skříně minimalistického designu, které jsou tak co se týče vzhledu opakem série Chaser. Cílí tak především na uživatele, kteří hledají spíše méně hlučnou počítačovou skříň a její nenápadný vzhled přímo uvítají. Nicméně Thermaltake i zde slibuje, že se dočkáme širokých možností pro chlazení využívající jak velké ventilátory, tak případně i vodní chladiče.




Lian Li PC-9N


Svou novinku z oblasti středních skříní si připravila také společnost Lian Li v podobě modelu PC-9N. V podání této firmy jde o klasiku - celohliníkovou skříň s nekomplikovaným, ale přesto originálním designem. Zvláštní je na jí především vzdušný tray pro základní desky, který pojme základní desky Micro-ATX či ATX.




Lian Li PC-9N


Ani Lian Li nezapomnělo potenciální zákazníky lákat na možnost instalace velmi dlouhých grafických karet a také na výkonné chlazení pomocí 120mm a 140mm ventilátorů. To vše ale v ducu své dosavadní produkce.




Corsair Obsidian 900D


Na konec jsme si nechali nový hi-end od firmy Corsair, a sice její Obsidian 900D. Jde o Full Tower (či Big Tower) pro velmi náročné uživatele, kteří si mohou postavit sestavu založenou i na dvou počítačových zdrojích, základní deskou XL-ATX a třeba až čtyřmi výkonnými grafickými kartami. Samozřejmostí je možnost instalace hromady pevných disků či SSD (dohromady až 16) a na to bude také potřeba silné chlazení. Tato hliníková skříň však zatím ještě nebyla oficiálně uvedena na trh, na to si ještě chvíli počkáme.




Corsair Obsidian 900D


Jinak byly představeny také jiné skříně, ale ty nebyly tak zajímavé jako výše uvedené.
reklama