reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně - duben 2014

25.4.2014, Jan Vítek, návod
Doporučené PC skříně - duben 2014
Počítačové skříně jsou věčné téma, a proto se nyní podíváme na to, co nového se událo na začátku roku 2014. Na trhu se objevily nové modely, na něž je vhodné poukázat a pak se také můžeme podívat na to, zda můžeme nahradit starší doporučované modely novými.
V tomto seriálu se zabýváme především firmami, které mají co nabídnout, čímž rozhodně nemám na mysli portfolia skříní za pár stovek, jež se snaží vypadat moderně, ale ve skutečnosti jde o stále ty samé krabice s plechy o tloušťce papíru, na nichž se obměňují pouze plastová čela. To je však často bohužel problém i u renomovaných výrobců a rozhodně bych v tom neviděl nic špatného, kdyby ovšem takové obměny byly tvořeny citlivě, čili aby nešlo jen o bohapusté spojení dvou částí, které k sobě funkčně nesedí.

Cílem tohoto přehledu je podávat informace o zajímavých počítačových skříních, a ne mapovat celý trh, jelikož to není možné a ani žádoucí. Poukazujeme na zaběhnuté matadory, ale i na nové produkty.


Změny v tomto vydání


  • Velké skříně (Big Tower): vyřazen Antec DF-85 Dark Fleet, přidán model Cooler Master HAF Stacker 935, vyřazen Corsair Obsidian Series 800D
  • Střední skříně (Middle Tower): nahrazen Cooler Master Silencio 650 za Silencio 652S, vyřazen Enermax Hoplite


Novinky a trendy


Dnes jde o již 7. díl seriálu, který se snaží zachytit nové trendy při výrobě počítačových skříní. Ty v případě desktopových sestav založených na deskách ATX či Micro ATX zůstávají v podstatě stále stejné a charakterizuje je níže uvedený výčet. Desktopové počítače, tak jak je známe, zažívají v poslední době úpadek a snižující se prodeje, což se v příštích letech asi nezmění a nad vodou je drží především výkonné herní sestavy a také poměrně nová třída miniaturních PC, které reprezentují především počítače Intel NUC a jejich obdoby, jako jsou BRIX od Gigabyte a jiné.

Tyto počítače se vyznačují velmi malým tělem, nízkou hlučností a spotřebou umocněnou tím, že nejsou určeny pro výkonné ATX zdroje a častokrát nabízí i slušný výkon. Jenomže jde také o počítače, které si koupíme již jako hotové produkty nebo jako barebone, čili pro ně ani nepotřebujeme kupovat žádnou skříň. Tato PC tedy prodeje skříní rozhodně nepozvednou, právě naopak, ale je pravda, že k dispozici jsou i samostatné desky Intel NUC a pro ty vyrábí zajímavé skříně třeba společnost Akasa.

  • barvený interiér (většinou černě)
  • spodní pozice zdroje
  • vrchní pozice pro ventilátory
  • otvory pro hadičky vodního chlazení
  • otvor v trayi pro přístup k chladiči CPU
  • další otvory v trayi pro vedení kabelů (cablemanagement)
  • snaha o tlumení vibrací pevných disků
  • bezšroubkové uchycení disků/SSD/optických mechanik

Však se zkuste sami podívat na naše poslední aktuality a recenze a uvidíte.


Z nabídky nových skříní můžeme poukázat na model Lian Li PC-A51 typu Middle Tower, který byl v době svého představení ještě rozpracovaný. firma Lian Li totiž chtěla po svých potenciálních zákaznících zpětnou vazbu, aby mohla skříň dokončit ke spokojenosti všech. Už v původním návrhu ale šlo o zajímavou skříň vybavenou novým typem diskových pozic a také pozicí zdroje ve přední části, díky čemuž skříň mohla být snížena a vnitřní prostor využit efektivněji.
Akasa Tesla H je právě jednou z dostupných skříní, která je určena právě pro základní desky Intel NUC. Ty mají specifický formát s rozměry 10 x 10 cm a především jsou takové skříně uzpůsobeny i způsobu chlazení procesoru a čipové sady. Desky tak stačí namontovat dovnitř Tesly H a procesor s čipsetem se už sám přes teplovodivou pastu spojí s chladicím systémem. Ten je u této desky tvořen samotnými žebrovanými stěnami, které tak mají na svou práci stačit jen jako pasivní chladiče.
Jako přelomová skříň byl označen NZXT H440. Čím si to vysloužil? Dle informací od výrobce hned několika věcmi. Jednak tím, že v tomto Middle Toweru už nenajdeme žádnou mechanikovou pozici, pak tu je podpora až 360mm radiátorů vodního chlazení, velký prostor pro napájecí zdroj i pro nevyužitou kabeláž a velkoryse pojaté diskové pozice. Jako přelomovou tuto skříň tedy asi označit nemůžeme, ale rozhodně jde o zajímavý model.
Lian Li DK01 je však ještě zajímavější skříň, která funguje jako celý počítačový stolek, do jehož objemného šuplíku můžeme vložit celou počítačovou sestavu. Lian Li již uvedlo na trh hotovou verzi, respektive rovnou dva modely, které se liší svou šířkou, a tedy i velikostí pracovní plochy. Vnitřní šuplík by ale obě mely mít stejný, stejně jako boční odkládací "věšáky" pro sluchátka a jiné příslušenství. Uvidíme později, kdy se tato skříň ve stole dostane na trh a za jakou cenu. Jisté je jen to, že ta nebude nízká.
Cooler Master Silencio 652S je novinka, která se zařadila do čela své známé řady tichých skříní, a tak by byla škoda ji nezmínit. My ji také zařadíme mezi doporučované skříně, protože jsme Silencio 652S již měli v recenzi, kde se osvědčila a získala ocenění TREFA. Jde tedy o kvalitní skříň pro tiché počítače, která je však i tak vybavena mnoha ventilátorovými pozicemi. Vtip je v tom, že ty nepotřebné jsou zakryté, takže skrz ně nebude dovnitř vnikat prach a ven zase hluk.

Nakonec se podíváme na nový Xigmatek Odin, velkou skříň se zajímavými prvky, jako jsou vrchní fialově zbarvené průhledné kryty ventilátorů a také zpracování diskové šachty. Tato skříň má také díky předním dvířkům velmi prostý vzhled, takže má daleko ke klasickým herním skříním.
To bychom měli novinky a nyní k doporučovaným skříním.
reklama