reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně - prosinec 2013

9.12.2013, Jan Vítek, návod
Doporučené PC skříně - prosinec 2013
Počítačové skříně jsou věčné téma, a proto se nyní podíváme na to, co nového se událo v roce 2013. Na trhu se objevily nové modely, na něž je vhodné poukázat a pak se také můžeme podívat na to, zda se už konečně rozhýbaly stojaté vody v této oblasti.
V tomto seriálu se zabýváme především firmami, které mají co nabídnout, čímž rozhodně nemám na mysli portfolia skříní za pár stovek, jež se snaží vypadat moderně, ale ve skutečnosti jde o stále ty samé krabice s plechy o tloušťce papíru, na nichž se obměňují pouze plastová čela. To je však často bohužel problém i u renomovaných výrobců a rozhodně bych v tom neviděl nic špatného, kdyby ovšem takové obměny byly tvořeny citlivě, čili aby nešlo jen o bohapusté spojení dvou částí, které k sobě funkčně nesedí.

Cílem tohoto přehledu je podávat informace o zajímavých počítačových skříních, a ne mapovat celý trh, jelikož to není možné a ani žádoucí. Poukazujeme na zaběhnuté matadory, ale i na nové produkty.


Změny v tomto vydání


  • Střední skříně (Middle Tower): vyřazen model Lian Li PC-60FNWX, vyměněn CM Silencio 650 za Silencio 650 Pure, přidán Corsair Carbide Air 540
  • Malé skříně (Mini Tower): přidány Corsair Obsidian 350D a Fractal Design Arc Mini R2, vyřazeny Antec Mini P180, NZXT Vulcan a SilverStone Temjin SST-TJ08
  • Skříně pro HTPC a malé základní desky: vyřazen Antec Fusion Remote


Novinky a trendy


Dnes jde o 6. díl seriálu, který se snaží zachytit nové trendy při výrobě počítačových skříní. Z minulých měsíců nám zůstala stále více se rozmáhající podpora integrovaných vodních chladičů, uvolnění místa pro dlouhé grafické karty (popřípadě zdroje a vysoké procesorové chladiče) a nabídka lepšího vybavení předních panelů s využitím regulátorů otáček ventilátorů nebo i čteček paměťových karet. V poslední době se ale stále více objevují tzv. tiché skříně, které jsou vybaveny zakrytými pozicemi ventilátorů, materiály pro tlumení hluku a celkově umírněným designem. Jde tak o protipól klasických herních skříní, které jsou děravé všude, kde to je možné. A vedle nich výrobci nezapomínají ani na nízké skříně pro HTPC, jež se často kryjí s malými skříněmi pro formát Mini-ITX.

  • barvený interiér (většinou černě)
  • spodní pozice zdroje
  • vrchní pozice pro ventilátory
  • otvory pro hadičky vodního chlazení
  • otvor v trayi pro přístup k chladiči CPU
  • další otvory v trayi pro vedení kabelů (cablemanagement)
  • snaha o tlumení vibrací pevných disků
  • bezšroubkové uchycení disků/SSD/optických mechanik

Však se zkuste sami podívat na naše poslední aktuality a recenze a uvidíte.


Z nabídky nových skříní můžeme poukázat na model SilverStone Raven RV04, která navazuje na předchozí originální modely, a to jak svým vzhledem, tak zpracováním. Nabídne velký tray pro základní desky formátů SSI-CEB nebo E-ATX, které budou otočeny procesorovým socketem dolů a také slibuje výkonné chlazení pomocí 180mm ventilátorů.




SilverStone Raven RV04


Lian Li PC-TU100 jsou poněkud odlišně pojaté skříně. Na rozdíl od Ravenu jde o modely, které jsou určeny pro desky Mini-ITX, takže je jasné, že budou malé. A nejen to, Lian Li je vyrobilo ve tvaru kufříku s posílenými rohy a především vrchním madlem. Můžeme si je tak snadno sbalit na cesty, třeba jako menší herní sestavu na LAN party.




Lian Li PC-TU100


Na začátku června tohoto roku byla ohlášena skříň Corsair Obsidian Air 540 (recenze), která nás zaujala svým vnitřním uspořádáním, díky němuž nebude žádný problém uchladit i velmi výkonné sestavy, a to jak vzduchem, tak pomocí vodních chladičů. Jde tak o dobrou volbu pro herní sestavy, pokud nám ovšem nevadí menší počet diskových pozic a velký půdorys, čili široká základna.




Corsair Obsidian Air 540


Toto léto se na trh dostala také řada malých skříní pro HTPC. Za všechny si můžeme zmínit SilverStone Milo ML03. Stejně jako řada jiných skříní tohoto typu má nízké tělo s nenápadným čelem, díky němuž má zapadnout mezi zesilovače, přehrávače a další elektroniku v obývacím pokoji. Dnes už je také dostupný hardware, který je energeticky efektivní, čili i v této skříni můžeme uchladit relativně výkonný procesor, grafickou kartu (zde je ale omezena na poloviční výšku) a problémy nebudou ani se zdrojem, pokud si vyberete kvalitní model s vysokou energetickou efektivitou.




SilverStone Milo ML03



Po polovině roku dorazil na trh také Cooler Master CM 690 III, čili nástupce dlouhé řady velmi oblíbených skříní, který by nám tak neměl uniknout. Můžeme jej označit za nového krále mainstreamu, alespoň tedy v nabídce firmy Cooler Master. Měl by tak zaujmout uživatele, kteří nechtějí to nejlevnější, ale jinak nemají žádné zvláštní nároky.




Cooler Master CM 690 III


Zanedlouho se objevil i další pokračovatel jedné známé řady od firmy Cooler Master - Cosmos SE (recenze). Jde o levnější a také menší verze, jež byly oproti předchozím modelům řádně zmodernizovány a jsou nabízeny ve dvou verzích - s bočním oknem a s bočním perforovaným panelem. Zaměřeny jsou na výkonné sestavy a především se u nich nezapře původ, o což se postarají trubková madla a nohy.




Cooler Master Cosmos SE


Cooler Master Silencio 352 už je zástupcem tichých skříní a tentokrát jde o model určený pro sestavy založené na desce Micro-ATX, což není zrovna často vídaná kombinace. Silencio 352 je tak rozhodně skříní, které je třeba si všimnout.




Cooler Master Silencio 352


Nástup formátu Intel NUC zaznamenala vedle jiných společnost Akasa, která si připravila malinké skříňky Newton V. Jedná se tak o alternativu pro formát Mini ITX, přičemž jeho výhoda spočívá v ještě lepší integraci a spolupráci skříně s deskou, díky čemuž může být výsledný počítač ještě menší a, jako v případě Newton V, také pasivně chlazený.




Akasa Newton V


Skříně Cooler Master HAF Stacker mají za úkol spolupracovat. Uživatel si může zakoupit jeden či více z třech dostupných modelů a stohovat je na sebe díky systému úponů, přičemž mezi nimi vzniknou otvory, kudy lze protahovat kabely, apod. Systém HAF Stacker nám tedy umožní vytvořit si sestavu dle libosti s využitím různě pospojovaných skříní.




Cooler Master HAF Stacker


Další tichou skříň uvedla na trh také firma Nanoxia, a to model Deep Silence 4. Stejně jako vzpomínaná Silencio 352 je i tato skříň určena pro menší sestavy s deskami Micro-ATX, čili tato kategorie se nám utěšeně rozrůstá. Další modely podobného ražení, ale už určené pro velké desky, si připravil také Antec se svým P100 a Cooler Master a Silencio 652.




Nanoxia Deep Silence 4


To bychom měli novinky a nyní k doporučovaným skříním.
reklama