reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk otáčí, chce koupit Twitter za původní cenu a vyvíjet "aplikaci X"

5.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk otáčí, chce koupit Twitter za původní cenu a vyvíjet "aplikaci X"
Nákup Twitteru Elonem Muskem je plný zvláštních obrátek a nyní se po měsících snahy o odstoupení od koupě Musk rozhodl vrátit k původnímu plánu Twitter koupit, a to za původní cenu. Dále zmínil záhadnou aplikaci X pro všechno.
Elon Musk se nám v posledním půl roce postaral o mnoho "zábavy". Jedním z velkých kolotočů je jeho nákup sociální sítě Twitter. Počátkem dubna vyšlo najevo, že koupil 9,2 % akcií firmy a měl tak více než jeho zakladatel, Jack Dorsey. Koncem dubna byl potvrzen záměr koupit firmu za 54,2 USD za akcii, aby jen o pár dní později vyšlo najevo, že Twitter reportoval výrazně nižší čísla o falešných účtech, než jaká měla být dle něj skutečnost. V polovině května chtěl Musk důkaz o počtu bezcenných účtů a počátkem července se z koupě snažil vycouvat, na základě čehož mu hrozí pokuta ve výši 1 mld. USD. To se stalo vážnější hrozbou v půli září, když akcionáři Twitteru schválili koupi, kterou ale už Musk nechtěl provést. Díky tomu měli na Muska větší páku. Soudní líčení mezi Muskem a Twitterem se tak má konat 17. října (u Delaware's Court of Chancery), ale možná z něj sejde. Musk a jeho právníci totiž komisi SEC informovali o tom, že v nákupu firmy hodlají pokračovat, a to za dříve dohodnutou cenu.
 
Elon Musk Twitter
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr
 
To znamená cenu 54,2 USD za akcii, tedy zhruba 44 mld. USD za celý Twitter. Není však moc jasné, proč Musk najednou tak otočil a před nedávné cavyky chce firmu koupit za stejných podmínek jako původně (požaduje akorát okamžité ukončení soudní pře). Máme tu hrozbu pokuty, drahé soudní pře, možná se zjistilo, že falešných účtů není až tak moc, nevíme. Víme však jednu věc. Musk plánuje vytvořit jakousi aplikaci X. A právě Twitter by měl být nástrojem, který vývoj této aplikace zkrátí odhadem o 3-5 let. Podle Muska by mělo jít o aplikaci pro všechno.
 
To nám sice moc neřekne, ale dá se předpokládat, že cílem by mohlo být něco podobného jako čínských WeChat, který zde slouží ke všemu od komunikace až k platbám. Muskův zájem o kryptoměny, jeho historie v PayPalu a X.com, kdy chtěl nabourat klasický bankovní systém, by se v tomto mohly spojit do systému, na jehož základech pracoval už před více než 20 lety. Ještě poznamenejme, že hodnota akcií Twitteru se na základě těchto oznámení zvedla o více než 22 % na 52 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama