reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google by prý chtěl licencovat službu Stadia jiným, je to konečná?

7.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Google by prý chtěl licencovat službu Stadia jiným, je to konečná?
Téma Stadia není časté a pokud se o této službě píše, pak především v negativních konotacích. Výjimkou není ani tato zpráva, dle níž by Google chtěl vývoj této služby zúročit i licencováním příslušných technologií jiným firmám. 
Google Stadia veřejnost příliš nenadchla a to platí i pro herní vývojáře. Z hlediska hráčů jde už jen o to, že si pro Stadii musí pořizovat hry zvlášť a nemohou jako v případě GeForce NOW využít hry zakoupené třeba na Steamu, což je možná ta hlavní překážka, pokud si nebudeme všímat samotné otázky o využití herní streamovací služby.
 
 
Ruku v ruce s tím jde také samotná nabídka dostupných her, jejichž počet se sice již blíží třem stovkám, ale oproti výběru na GFN jde jen o slabý odvar, který Google původně plánoval značně posílit i pomocí produkce vlastních studií. Jenomže Stadia Games & Entertainment právě před rokem rozpustil, čímž dal jasně najevo, že nemá zájem dále příliš investovat do rozvoje vlastního herního ekosystému a nyní přichází další zpráva, dle níž by samotné Stadii mohla už zvonit hrana. Samozřejmě nelze tvrdit, že tato služba končí, říkáme jen to, že by to nebylo vůbec překvapivé.
 
Business Insider totiž hlásí, že aktuálně se mají téměř všechny práce, které jsou se službou Stadia spojeny, točit kolem příprav na její licencování jiným firmám. Jinými slovy (a pokud je to pravda), Google se nyní už jen chystá na poskytnutí příslušných technologií jiným firmám ve formě end-to-end řešení s tím, že sám svou službu už téměř nerozvíjí. Práce na vytvoření licenčního balíčku prý týmu Stadia aktuálně zaberou cca 80 procent času a zbytek je vyhrazen pro provoz samotné služby a starost o stávající zákazníky. 
 
Dozvídáme se také, že ještě než Sony nedávno koupilo Bungie, Google už měl být s tímto studiem téměř dohodnut právě na licencování technologií Stadia, z čehož ale nyní logicky nejspíše sešlo. Dále měl být osloven i Capcom a už loni jsme se mohli dozvědět o licencování technologií firmě AT&T, která ji využila pro streaming hry Batman: Arkham Knight, což lze považovat za takový pilotní projekt licencované Stadie.
 
Batman: Arkham Knight se přitom mezi tituly služby Stadia nikdy neobjevil, což jednoduše ukazuje na to, že Google si asi potichu zvolil jinou cestu coby poskytovatel technologií, zatímco jeho vlastní streamovací služba byla odsunuta na druhou kolej a aktuálně se nedá sázet na to, že má před sebou dlouhý život. 


reklama