reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP uvádí 3D tiskárny Metal Jet pro tisk kovových dílů

10.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
HP uvádí 3D tiskárny Metal Jet pro tisk kovových dílů
3D tisk je technologií, která umí pracovat s nejrůznějšími materiály, ať už se jedná o plast, beton nebo třeba kov. Právě s kovem, konkrétně nerezovou ocelí, budou pracovat nové 3D tiskárny HP Metal Jet.
Průmyslovou výrobu čeká v následujících letech hodně změn díky příchodu 3D tisku. Ten se už dnes používá v mnoha odvětvích včetně výroby automobilů, stavby domů nebo medicíně. Právě do dopravy, oblasti lékařství nebo spotřební elektroniky včetně počítačů a smartphonů bude mířena nová 3D tiskárna společnosti HP, model Metal Jet. Jde o velkou průmyslovou 3D tiskárnu schopnou tisku kovových dílů s rozměry až 430x320x200 mm. Neměla by mít problém ani s tiskem větších sérií dílů v počtech mnoha desítek tisíc kusů.
 
HP Metal Jet
 
Rozlišení tisku činí 1200×1200 dpi, přičemž jednotlivé vrstvy mohou mít 50 až 100 mikrometrů. Samotný tisk probíhá docela složitou procedurou nanášení kovového prášku se spojovacím kapalným polymerem HP Binding Agent, který má zajistit soudržnost vytištěné struktury i rovnoměrné rozložení všech částeček. Spečením se odpaří kapalné komponenty a polymer se rozloží, takže zůstane ocelová struktura (nyní se používá např. nerezová ocel 316L nebo 17-4 PH). HP zde používá 4 trysky pro vypouštění polymeru.
 
HP Metal Jet
 
Hlavní partneři jako např. automobilka Volkswagen dostanou první tyto tiskárny k dispozici už během první poloviny roku 2019, všeobecná dostupnost je však plánována až na rok 2020. Cena rozhodně nebude lidová. Poněvadž jde o průmyslovou tiskárnu, částka 400 tisíc USD asi nepřekvapí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama