reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei utratil přes 23 miliard dolarů za zásoby čipů amerických firem

1.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Huawei utratil přes 23 miliard dolarů za zásoby čipů amerických firem
Zajímavá zpráva přichází od Nikkei Asian Review. Dle ní měla společnost Huawei utratit vpravdě mamutí částku za zásoby "nezbytných komponent", které jí mají vydržet alespoň rok a půl. Co za tím vězí? 
Jedná se tak o částku přes 23 miliard, za niž si společnost Huawei v poslední době pořídila těžko představitelné množství počítačových čipů od amerických společností. Dle zdroje z Nikkei Asian Review je měla začít skupovat již ke konci roku 2018 v reakci na nová a tehdy i ještě jen hrozící opatření americké vlády. Postupně si tak měla vytvořit zásoby, které jí vydrží alespoň rok a půl a v případě potřeby až dva roky. 
 
 
Nyní Huawei nemůže obchodovat s americkými společnostmi, takže si od nich přímo nemůže kupovat software či hardware a ani jim prodávat své vlastní produkty. Nejnověji se pak americká vládla snažila Huawei/HiSilicon odříznout od výrobních kapacit firmy TSMC, což se jí dle všeho daří a samotná TSMC se přiklání právě na stranu USA, jak se ukázalo i dle záměru postavit v Arizoně 5nm továrnu
 
Každého ovšem napadne, zda je ve světě rapidně se vyvíjejících křemíkových čipů a obecně technologií vůbec rozumné dělat si zásoby čipů, notabene takové, které představují investici 23 miliard dolarů. V prvé řadě je třeba mít jasno v tom, o jaké čipy vůbec jde a na to existuje jednoduchá odpověď, že velkou část tvoří procesory a jiné potřebné čipy od firem Intel a AMD a dále to pak jsou i FPGA firmy Xilinx, různé komponenty a potřebný materiál. 
 
Lze si pak představit, že přinejmenším část těchto zásob by firmě Huawei měla vydržet cca dva roky, což je ovšem doba pokrývající více než jednu procesorovou generaci a v některých případech i dvě. Pokud by šlo třeba o zásoby právě z konce roku 2018, pak by to znamenalo třeba využití procesorů první generace EPYC v době, kdy je na trhu už dávno druhá a mnohem lepší generace založená na jádrech Zen 2 a to k tomu ani nepočítáme pokles reálných cen dávno nakoupených procesorů. Další otázky se pak týkají podpory od amerických výrobců, ať už jde o software/firmware nebo záruky. 
 
Vypadá to, že ve firmě Huawei se rozhodli riskovat s jasnou vidinou toho, že značná část z vynaložených miliard dolarů nakonec přijde vniveč. Mezitím pro ni HiSilicon vyvíjí vlastní CPU, GPU, FPGA či 5G modemy a SMIC zase připravuje příslušné výrobní procesy. Huawei se tak bude muset osamostatnit a je otázka, jak to proběhne a zda z toho nakonec firma vyjde jako slabší, či silnější konkurent. 
 
My tu mimochodem máme i pravděpodobnou odpověď na to, čí poptávka se v posledních dvou letech značně podílela na tom, že Intel nestíhal vyrábět. 


reklama