reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lidé zapínají staré počítače, jak ukázal nárůst podílu starších verzí Windows 10

30.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Lidé zapínají staré počítače, jak ukázal nárůst podílu starších verzí Windows 10
Data sítě AdDuplex ukazují na to, že postupem času se rychlost rozšiřování nových verzí Windows 10 zpomalila a nejnověji se dokonce tento trend nakrátko obrátil. To ale neznamená, že lidé začali přecházet na starší verze. 
Uprostřed března jsme se dozvěděli, že dle Microsoftu už systém Windows 10 využívá miliarda zařízení a nyní se můžeme podívat na to, jaké je další rozdělení dle jednotlivých verzí tohoto systému. 
 
 
 
Nejvíce zařízení s Windows 10 tak dle zprávy od AdDuplex využívá rok starou verzi 1903, a to plná polovina. Druhý největší podíl už má nejmodernější verze 1909 z loňského podzimu a pak to jsou postupně verze 1809, 1803, 1709 a všechny starší mají 2,2 procenta. AdDuplex také zaznamenává rozšíření verzí pro Insidery, jež mají podíl 0,6 %. 
 
Obvykle se přitom každý měsíc vidí to, jak se podíl starších verzí Windows 10 sníží ve prospěch nové, což byl i případ posledních měsíců a verze 1909. To samozřejmě nereflektuje ani tak zájem lidí, ale spíše fungování aktualizačního systému firmy Microsoft, který uvolňuje nové verze s využitím AI a dle toho, jakou konfiguraci má dané zařízení. Je pak dobře vidět, jak tento systém v roce 2018 změnil křivku značící nástup každé nové verze. V případě Windows 10 1809 ale šlo i o to, že ta byla ze začátku velice problémová a Microsoft musel její šíření na čas zcela zastavit, aby mohl opravit chyby. 
 
 
Je tak zcela jasné, že tyto křivky celkově téměř nevypovídají o tom, jak se chovají samotní uživatelé. AdDuplex ale nyní zaznamenal nečekaný výkyv v případě nejnovějších údajů. Aktuální verze Windows 10 1909 měla v předchozí zprávě podíl 22,6 % a nyní má už 28,2 %, což je v pořádku, ale pozoruhodně přitom vzrostl také podíl starších verzí, což nebývá zvykem. AdDuplex pro to ale má jednoduché vysvětlení. S tím, jak jsou lidé nyní více doma, také více využívají své počítače, které i velice dlouho nezapnuli a neaktualizovali. 
 
Oproti únoru tak stouplo zastoupení Windows 10 1803 ze 4,9 na 5,5 procent a podobné je to v případě Windows 10 1709 i starších. Zastoupení verzí pro Insidery zůstalo stejné.  


reklama