reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malé ohlédnutí za CeBITem 2004

29.3.2004, Petr Hájek, článek
Malé ohlédnutí za CeBITem 2004
Patří k tradici lidského rodu vidět starší věci a události v lepším světle, než ty novější (schválně, zeptejte se prvního důchodce poblíž, jak mu chutná dnešní máslo). O to jednodušší má situaci CeBITOvský panic, který na tento veletrh zavítal poprvé, sice nemá s čím srovnávat, zato se ale může po výstavišti rozhlédnout okem nezkaleným předsudky z předchozích ročníků.
Projít celý CeBIT a podrobně prostudovat za týden jeho konání naprosto vše, co zde firmy vystavují, je i pro sebezkušenějšího návštěvníka věc naprosto nemožná. Pokud dotyčný nezvolí metodu náhodného procházení, pak i při pečlivém výběru pouze některých stánků brzy zákonitě zjistí, že by potřeboval týdnů hned několik. Co se týče jednotlivých výstavních pavilonů, některé byly připraveny dost originálně, evidentně s cílem odlišit se za každou cenu a zaujmout v řadě uniformních výstavek, k vidění tak byly hostesky v antických tógách, staré závodní auto a další podivnosti. CeBIT samozřejmě není jen o novinkách, ale firmy poskytují rozhovory, prezentují své služby a starší produkty, pořádají se konference a především - lidé si potřásají pravicí a utužují (nejen) obchodní vztahy.

O co méně nadšení projevili kolegové ze Světa hardware, o to lépe CeBIT 2004 zapůsobil na redaktory Světa PDA. Po technologické stránce byl letošní CeBIT pro PDA totiž poměrně úrodným rokem, je sice škoda, že se neukázal nějaký vyloženě nový Palm OS přístroj od někoho, od koho bychom to čekali nejvíce, tedy palmOne nebo Sony (první Palm OS Cobalt prý až v létě), ale zato se objevilo hned několik velmi pohledných mašinek pracujících pod Windows CE (mezi ostatními vynikají zejména ASUS MyPal A730 s VGA displejem, Samsung NEXiO nebo komunikátor LG-SC8000). O tom, že berou známé firmy z oblasti mobilní techniky zahlcení trhu novinkami skutečně vážně, svědčí i takové drobnosti, jako že například jenom společnost Nokia uvede letos na trh 40 mobilních telefonů a smartphonů. Také trend u vestavěných digitálních fotoaparátů jasně naznačuje, že se standardem stávají řešení s rozlišením přes 1 Mpix. Potěšitelné jsou i velikosti paměťových karet, s nimiž se někteří výrobci pochlubili (1 GB pro SD, 12 GB CF, ...). Pro PDA se objevila i spousta příslušenství (bezdrátové Bluetooth klávesničky a řada dalších věcí.

Přítomnost mobilní budoucnosti, tak jak ji známe z fantastických filmů, se na CeBITu stávala téměř hmatatelnou a odevšad přímo sálala. Svět je zkrátka opět o něco mobilnější a zde to bylo patrnější než kde jinde - kam se totiž člověk podíval, spatřil několik osob různého věku, povolání, pohlaví i státní příslušnosti cvakajících něco na svém smartphonu, PDA či komunikátoru. Nutno dodat, že překvapivě solidní bylo zejména symbianovské zastoupení, ať již ve formě přístrojů běžících na nokiácké platformě Series nebo kupříkladu z P800 známé UIQ.

Souhlasím s kolegou Igorem Vidunou, že zejména asijská přítulnost k návštěvám a potažmo i novinářům dosahuje na CeBITu v některých pavilonech takových rozměrů, že jsem i já občas zbaběle schoval kartičku "PRESS" a nasadil přiblblý nenovinářský výraz, jinak bych skutečně neměl nejmenší šanci se prodrat davem a i po týdnu bych byl teprve někde u pátého stánku :).

Apropos, CeBIT, to jsou také pohledné hostesky. Názory na úroveň těch letošních se dost různily dle vkusu a věku jednotlivých členů redakce, blízkosti jejich manželek nebo pavilonů, které musel dotyčný navštívit, osobně jsem ovšem toho názoru, že situace zde byla přinejhorším srovnatelná s Invexem a za favoritky bych jednoznačně označil hostesky JVC a většiny expozic aspoň trochu mobilních značek (Sony Ericsson, Siemens, Nokia, Samsung, ...).

Tak tedy zase za rok...





Foto dodal web msmobiles.com
reklama