reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron potvrzuje paměti GDDR6X pro GeForce RTX 3090

14.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Micron potvrzuje paměti GDDR6X pro GeForce RTX 3090
Velice dlouho nám unikala jakákoliv známka toho, že by výrobci pamětí skutečně měli pro nové GeForce připraveny paměti GDDR6X. To ale nyní potvrzuje dokument firmy Micron, dle nějž jsou tyto paměti navíc určeny i pro RTX 3090.
Když se nejdříve objevila zmínka o GeForce Ampere s paměťmi GDDR6X, vypadalo to jako chyba či výmysl. To proto, že o GDDR5X či GDDR6 jsme věděli dlouho dopředu, zatímco o GDDR6X tu nebyla ze strany firem jako Samsung, SK Hynix či Micron ani zmínka. Nyní nám to ale ukazuje, že leakeři jako kopite7kimi či KatCorgi měli pravdu přinejmenším v tomto ohledu a rázem to jejich zprávám dává větší důvěryhodnost. 
 
Postupem času se o GDDR6X začalo mluvit jako o hotové věci, protože o tomto typu pamětí mluvilo stále více zpráv, ačkoliv důkaz o jejich existenci stále nebyl žádný. Nyní si ale můžeme přímo od Micronu stáhnout dokument, který obsahuje i následující tabulku: 
 
 
V posledním sloupci tak máme paměti GDDR6X s příkladem použití na kartě RTX 3090 a ukazuje se, že tyto paměti dosahují až 21 Gb/s na pin. O takové propustnosti se už také mnohokrát mluvilo, takže opravdu můžeme předpokládat, že RTX 3090 využije tyto nejrychlejší GDDR6X a ty jí poskytnou propustnost cca 1 TB/s, což mohlo být do této doby srovnatelné leda s paměťmi HBM2. 
 
Nesedí nám ale jedna věc, a to 12 GB paměti jako frame buffer typického systému, i když je otázka, zda Micron tím míní právě RTX 3090. Ostatně v případě informací o GDDR6 zmiňuje jako příklady karty TITAN RTX a RX 5700 XT s frame bufferem typického systému rovněž 12 GB, a to přitom nesedí ani na jednu z těchto karet.
 
Stále tak není vůbec vyloučeno, že údajně vyfocená RTX 3090 (nejde snad nakonec o nový TITAN?) bude mít 24 GB paměti. Na fotografiích je navíc vidět jasné logo právě firmy Micron, čili i z tohoto pohledu to do sebe zapadá. 
 
Micron ještě v dokumentu uvedl, že na nových pamětech pracoval s NVIDIÍ a zatím nabízí 8Gb verze GDDR6X, čili pro 24 GB paměti by jich karta potřebovala právě 24. Roadmap firmy ale už zahrnuje i 16Gb verze, které se navíc dostanou na propustnost až 24 Gb/s. S takovými paměťmi by se tak karta s 384bitovým rozhraním dostala na 1152 GB/s. GDDR6X mimochodem využívají impulsovou amplitudovou modulaci PAM4, díky níž bude možné dosáhnout dalších pokroků ve výkonu a na PAM4 bude založeno také rozhraní PCI Express 6.0


reklama