reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk vyhodil manažery z projektu Starlink od SpaceX, byli pomalí

2.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Musk vyhodil manažery z projektu Starlink od SpaceX, byli pomalí
Elonu Muskovi došla trpělivost s projektem internetových satelitů Starlink. První z nich by měly být vypuštěny už v létě příštího roku, jenže manažerům projektu se nedařilo tento termín stíhat. Musk proto několik z nich vyhodil.
Elon Musk je známý workoholik a očekává podobné nasazení i od svých podřízených. V praxi tak sice nestíhá sebou stanovené šibeniční termíny a většina jeho projektů má zpoždění, nicméně je nutno podotknout, že i se zpožděním jsou obvykle hotové tak rychle, jak odborníci předtím tvrdili, že by nebylo nikdy možné. Podobně je to i s projektem Starlink, sítí mnoha tisícovek komunikačních satelitů na nízké orbitě, která má přinést levný a rychlý internet celé planetě. První dva testovací satelity už byly vypuštěny v březnu letošního roku, nicméně vypouštění ostrých satelitů bylo naplánováno až na léto příštího roku. Vedení projektu, který spadá pod společnost SpaceX, nicméně naznačovalo, že se takový termín nestihne.
 
Elon Musk
 
autor: Mohammed Abdelzak [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)], přes Flickr
 
Navrhovalo se např. více testovacích satelitů, zatímco Musk jich tolik nechtěl a požadoval také jednodušší a levnější satelity. Elon Musk se svou obvyklou náturou ale takovou pomalou a drahou práci nesnáší, tradičně se naštval a sedm manažerů projektu odešlo nebo bylo "odejito". Dva z nich měli údajně odejít sami, dalších pět bylo vyhozeno. Nyní je tak otázkou, zda se nové vedení zapracuje dostatečně rychle a bude pracovat rychleji tak, aby se vším tím nynějším zdržením bylo hotovo dříve, než by bylo to předchozí.
 
Připomeňme, že SpaceX už má od FCC povolení vynést na oběžnou dráhu první várku satelitů, která čítá 4425 kusů mezi roky 2019 a 2027. Polovina z nich, tedy lehce přes 2200 satelitů, musí být vyneseno do března 2024. Za dva týdny bude FCC schvalovat povolení pro dalších 7518 satelitů. Muskovy satelity by měly být alternativou klasickému drátovému internetu a díky nízké výšce (pouze 1110 až 1325 km nad povrchem Země) by měly nabízet i velmi krátké latence okolo 25 až 35 ms. Počítá se s rychlostmi až kolem jednoho Gb/s.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama