reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?

9.11.2015, Jan Vítek, článek
Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?
Už před více než dvěma roky ohlásil Steve Ballmer, že končí ve vedení Microsoftu, který na jeho místo hned začal hledat novou krev. Tu našel ve vlastních řadách, a tak se stal novým šéfem Satya Nadella. Kam tedy od té doby Microsoft ušel a co jej čeká?
Dnes je nad slunce jasné, že Microsoft se pod vedením nového šéfa podstatně změnil a v očích veřejnosti se ze zkostnatělé firmy stala průbojná a energická společnost s novými nápady, která rozjela řadu slibných projektů. S tím pochopitelně nemusíte souhlasit, vždyť názory na Microsoft se velice různí, stejně jako na všechny firmy takového formátu. Jaký byl tedy její vývoj od doby, kdy Steve Ballmer ohlásil svůj odchod z vedení firmy?




- Steve Ballmer a Satya Nadella -


To se stalo již před více než dvěma roky a my jsme na našich stránkách pokroky Microsoftu mapovali více než kdy jindy. Steve Ballmer přitom vedl Microsoft už od roku 2000, takže poznamenal jeho moderní historii a na jeho vrub jdou i střídavé úspěchy a neúspěchy systémů Windows XP, Vista, 7 a 8/8.1. Ve firmě ale začal již v roce 1980 a zanedlouho se stal jejím druhým nejdůležitějším pracovníkem hned po Gatesovi. Do našeho povědomí se dokázal vepsat i svým vystupováním na různých událostech, kde divokým křepčením dokázal dát najevo své nadšení a velice expresivní byl i v reklamních spotech. Satya Nadella je v tomto ohledu jiný. Jeho projevy jsou klidné a především věcné bez velké dávky emocí. Ale kdo ví, třeba se ve své poslední řeči v pozici CEO Microsoftu také rozpláče, však ve firmě pracuje už také dlouho, od roku 1992.

Sotva pár dní po ohlášení odchodu Steva Ballmera se začalo spekulovat o tom, kdo by jej asi tak mohl nahradit a bookmakeři dokonce začali vypisovat sázky. To bylo ale ještě pochopitelně příliš brzy na to, abychom mohli brát vážně uváděné kandidáty, ale už na začátku listopadu 2013 byl seznam kandidátů na šéfa Microsoftu zkrácen na pouhých pět jmen. Mezi nimi nechyběl Stephen Elop, hrobník Nokie, Alan Mulally z vedení Ford Motor Company, Tony Bates jako dřívejší šéf Skype a pak právě i Satya Nadella. Stephen Elop ale naděje na své zvolení ztratil stejně jako Tony Bates a rozhodovalo se už jen mezi Satyou Nadellou a Alanem Mulallym. Ten ovšem vytrvale prohlašoval, že o pozici šéfa Microsoftu nemá zájem a chce zůstat ve vedení Fordu po dobu platnosti své smlouvy. Bylo tedy už zřejmé, jak se situace vyvine.

Satya Nadella byl ohlášen jako šéf Microsoftu 4. února 2014 a dostal posvěcení od samotného Billa Gatese, který se uchýlil do ústraní ve své nové pozici Founder and Technology Advisor. V ní je tedy označen za zakladatele a technologického poradce, takže jde spíše o čestnou pozici. O vedení Microsoftu tedy bylo rozhodnuto a poté se už řešilo především to, co firma provede s Windows 8 a 8.1, jaká bude její nová strategie a do vývoje jakých produktů se pustí. Řada investorů přitom požadovala po vedení Microsoftu změnu.
reklama