reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA může očekávat další zpoždění letů astronautů do kosmu se SpaceX a Boeingem

22.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA může očekávat další zpoždění letů astronautů do kosmu se SpaceX a Boeingem
Zakázka pro NASA na kosmické lodě určené pro lety astronautů k Mezinárodní vesmírné stanici nabírá další zpoždění. NASA se musí smířit s tím, že ani toto léto SpaceX ani Boeing nezvládnou provést testovací let s posádkou. 
Podle původního plánu, když Národní úřad pro letectví a kosmonautiku dohodl se společnostmi Boeing a SpaceX výrobu kosmických lodí pro lety astronautů do vesmíru v rámci Commercial Crew Program, mohly být kosmické lodě hotovy už v roce 2017. Z tohoto termínu však sešlo a to zejména kvůli různým technickým výzvám, které vývoj obnášel. Udělat plavidlo, které do kosmu bezpečně a spolehlivě vynese člověka, není vůbec snadné. 
 
Podle dalších plánů měly kosmické lodě už s posádkou vzlétnout v létě tohoto roku, aby NASA pomohly nahradit ruské Sojuzy, to se však s nejvyšší pravděpodobností nestane. NASA se tak bude muset vyrovnat s ještě větším zpožděním, protože zatím ani SpaceX ani Boeing nejsou blízko splnění všech požadavků pro kosmický let s posádkou. U SpaceX je to způsobeno například poměrně nedávnou explozí lodi Crew Dragon při pozemním testu. Aby to nebylo málo, tak Crew Dragon pro lety k Mezinárodní vesmírné stanici následně neprošel padákovým testem
 
 
NASA má v plánu zakoupit na ruských kosmických lodích Sojuz v průběhu příštího roku další místa pro své astronauty. NASA by také podle GAO (Government Accountability Office) měla vytvořit pohotovostní plán, který jí zajistí nepřetržitý přístup k Mezinárodní vesmírné stanici, i pokud bude zpoždění větší než do září 2020. 
 
Jak společnost SpaceX, tak i Boeing čeká ještě vyřešení spousty technických problémů a upravování některých komponent zejména z bezpečnostních důvodů. Teprve pak můžou kosmická plavidla obdržet potřebnou certifikaci. Obě firmy také musí provést několik padákových testů, aby prokázaly, že lodě dokážou s astronauty bezpečně přistát. 
 
SpaceX sice v březnu tohoto roku zvládlo vyslat svou loď Crew Dragon s umělou figurínou Ellen Ripleyovou k Mezinárodní vesmírné stanici, přesně příčiny následného výbuchu při statických testech motorů toho samého vozidla ale zatím neupřesnila. Mělo se ale jednat o anomálii. NASA nyní sdělila, že datum startu zkušebního letu s posádkou v kosmické lodi od SpaceX by mohl být 15. listopadu. 
 
Na druhé straně stojí vesmírná loď Starliner od firmy Boeing, ta by měla svůj testovací let uskutečnit 17. září, ale jednalo by se zatím o test bez posádky. Termín následného letu s astronauty závisí na průběhu  úspěchu tohoto předchozího testu. Bezpečnost stále zůstává prioritou číslo jedna, proto se i Boeing zaměří především na úspěšné a bezpečné provedení letové zkoušky. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama