reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA odhalila první komerční partnery pro návrat na Měsíc

3.6.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA odhalila první komerční partnery pro návrat na Měsíc
Už dlouho víme, že NASA si rozhodně nevezme jen na svoje bedra úkol návratu na Měsíc. Přizve k tomu řadu firem a mezi ně patří také ohlášená trojice, která už v nejbližších letech začne podnikat své lety. 
Jde tak o tři soukromé společnosti, jež budou zapojeny do první fáze projektu Artemis. Agentuře NASA poslouží k tomu, aby na Měsíc dopravily potřebný náklad a vědecká zařízení, a to už v průběhu nejbližších let. Tyto věci pak v polovině 20. let poslouží už misím s lidskou posádkou. 
 
 
První část programu Artemis dostala označení Commercial Lunar Payload Services (CLPS), které v podstatě mluví samo za sebe. Na Měsíc mají začít proudit spektrometry, magnetometry či rádiové teleskopy vedle zařízení pro usnadnění navigace a přistání budoucích misí. 
 
Co se týče samotných společností, jde o Astrobotic z Pittsburghu, Intuitive Machines Houstonu, a Orbit Beyond z New Jersey. Každá z nich získala vlastní kontrakt s agenturou NASA, a to v pořadí 79,5 milionů, 77 milionů a 97 milionů dolarů. 
 
Astrobotic má vypravit na Měsíc do oblasti Lacus Mortis (kráter na přivrácené straně) celkem 14 misí a NASA očekává, že ty budou už v plném proudu během léta 2021. Intuitive Machines mají přistát celkem pětkrát s nákladem v Oceanus Procellarum, což je obrovské měsíční moře opět na přivrácené straně a nakonec to bude Orbit Beyond se čtyřmi věděckými misemi nasměrovanými do Mare Imbrium, lávové pláně v Imbrium Basin, jednom z největších známých kráterů v našem systému. 
 
Úvodní soubor misí CLPS by měl být proveden během několika příštích let a NASA si od nich slibuje i důležitá data o daných místech a také vyzkoušení technologií, které pomohou v další fázi. Ta bude zahrnovat už lidské posádky a první z nich by mohla přistát v roce 2024. Současně s tím bude stavěna základna Lunar Gateway, díky níž by už lidé měli na Měsíci či na jeho oběžné dráze zůstat dlouhodobě. 
 
Uvidíme, jak to půjde, ostatně to vše závisí i na dokončení vývoje Space Launch System (SLS), který je nyní součástí programu Artemis. První raketa má letět v příštím roce a s posádkou pak v roce 2022. 
 
 


reklama