reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ochrana proti těžbě kryptoměn na GeForce RTX 3060 prý nevydržela

10.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Ochrana proti těžbě kryptoměn na GeForce RTX 3060 prý nevydržela
Bylo jen otázkou, kdy bude prolomena ochrana Nvidie proti těžbě kryptoměn na grafických kartách GeForce RTX 3060. Netrvalo to dlouho a čínským hackerům se mělo podařit vyrobit mod, který zvyšuje výkon na dvojnásobek.
GeForce RTX 3060 byla představena před dvěma týdny a měla zajistit vyšší dodávky pro hráče kvůli záměrnému okleštění výkonu při těžbě kryptoměn. Ochrana spočívala v kombinaci samotného GPU, firmwaru k němu a ovladačů (jde o zabezpečenou komunikaci - handshake - mezi všemi těmito třemi elementy). Čínským hackerům se ale údajně povedlo rozběhat těžbu Etherea při plném výkonu. Samotná karta má mít správně výkon okolo 40-45 MH/s, ale při detekci těžebních algoritmů po chvíli spadne výkon zhruba na polovinu někam k 20-25 MH/s.
 
 
Tento mod zajistí, že při detekci algoritmu pro těžbu nedojde po chvíli k pádu výkonu na půlku a podle zveřejněných screenshotů se výkon těžebního rigu s 8 GeForce RTX 3060 drží na celkových 362,75 MH/s (45,3 MH/s na kartu) v algoritmu Dagger Hashi-Motto. I když by mohlo jít o záznam dosaženého výkonu z prvních několika desítek sekund před pádem na polovinu, objevují se zprávy, že to funguje a výkon se po aplikaci modu blíží i k 50 MH/s (tak uvidíme, zda to potvrdí i nějaké serióznější testy). Dá se tedy předpokládat, že ceny RTX 3060 porostou výše než dosud (což už se i děje). Také je velmi pravděpodobné, že se ochranu podaří prolomit i u připravované GeForce RTX 3080 Ti.
 
GeForce RTX 3060
 
Pozn.: Ukázalo se, že šlo o algoritmus Octopus pro těžbu měny Conflux, který nebyl chráněn. Klasické Ethereum tak na RTX 3060 stále nelze těžit na plný výkon a ochrana drží.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama