reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phison ukázal PCIe 5.0 SSD na X670 s propustností 12,5 GB/s

30.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Phison ukázal PCIe 5.0 SSD na X670 s propustností 12,5 GB/s
Společnost Phison vyrábějící kontrolery pro řadu výrobců SSD prezentovala svůj nový model E26 pro rozhraní PCIe 5.0, který byl spárován s paměťmi Micron 3D TLC NAND Flash a pracoval na desce Asus s čipsetem X670.
Phison PS5026-E26 už známe z minulého roku, kdy byl odhalen právě jako kontroler chystaný pro budoucí SSD pro rozhraní PCIe 5.0. Nepřekvapí nás tak, že jej nyní vidíme v testu z Computexu 2022, kde byl využit na jistém modelu SSD s paměťmi Micron 3D TLC NAND Flash. 
 
 
Zajímavé je, že společnost Phison dané SSD určené pro rozhraní M.2 neumístila do příslušného slotu a namísto toho využila adaptér a hlavní slot PCIe x16. To ale může mít prosté vysvětlení, neboť na takovémto adaptéru bylo SSD s prezentovaným kontrolerem PS5026-E26 hned na očích, což by v případě jeho "utopení" v hlavním M.2 slotu základní desky neplatilo. Ale je samozřejmě možné, že tu byl i jiný důvod, nicméně v M.2 slotu by toto SSD mělo poskytovat naprosto stejný výkon, neboť jde v důsledku také jen o čtyři linky PCIe 5.0 napojené přímo na procesor. 
 
 
Phison nyní dává reálné obrysy slibu firem Apacer a ZADAK, které si chystají v podstatě totožné modely SSD s propustností až 13 GB/s. Phison tedy v testu CrystalDiskMark dosáhl "pouze" 12,5 GB/s, ovšem lze si představit, že třeba v testu ATTO by už mohlo jít o 13 GB/s, ostatně výrobci SSD pochopitelně udávají ty nejlepší naměřené a naměřitelné hodnoty a co na tom, že jsou dosahovány v ryze syntetických testech. 
 
Ani rychlost sekvenčního zápisu kolem 10 GB/s není špatná, což ovšem v obou případech platí pro operace s frontou Q16. Bez fronty se už rychlost sekvenčního čtení propadne na úroveň dnešních modelů pro PCIe 4.0, však i Samsung 980 Pro 1TB dosáhne hodnoty mírně přes 4 GB/s. V zápisu je to ale mnohem lepší. 
 
Velice podobné je to pak v náhodném 4k čtení a zápisu, kde testované SSD v případě čtení s Q1T1 nabízí srovnatelný výkon s PCIe 4.0 i 3.0 modely, ale v zápisu je výrazně rychlejší. Ale jde zatím pouze o jedno SSD, dle nějž nelze soudit celou generaci. 
 
Můžeme také opět připomenout téma API/technologií DirectStorage, NVIDIA RTX IO či Smart Access Storage, neboť je jasné, že čtení komprimovaných dat rychlostí nad 10 GB/s už představuje zátěž, s jakou se budou moderní procesory vyrovnávat jen těžko, respektive ji prostě nezvládnou. Jde tu pochopitelně zvláště o hry a jejich data, která stejně většinou skončí v paměti grafické karty a právě ta by si je pod DirectStorage a jinými měla také sama zpracovávat, než aby jí je předžvýkával procesor, jenž už na takový průvan většinou ani nebude stačit. 
 
 
Jak ovšem ukazují první testy DirectStorage na PC, přínos je zatím velice diskutabilní a rozdíly v podstatě zanedbatelné, ovšem do budoucna nejde o to, jak dlouho budeme koukat na nahrávací obrazovku her, ale o její celkové odstranění. Musíme si zkrátka počkat na tituly pro PC, které dokáží nový hardware a API řádně využít.  


reklama