reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu

27.7.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu
AMD už konečně vysílá na trh také poslední skupinu úvodní generace procesorů Ryzen, která čítá pouze dva modely: 1200 a 1300X. Oba si dnes můžeme vyzkoušet a podívat se na to, co nám nabídnou.

Co je nového?

 
Desktopové procesory Ryzen 3 nám tak chyběly do sbírky, aby byla k dispozici celá generace, přičemž oproti původním očekáváním to budou jen dva modely, a sice Ryzen 3 1200 a Ryzen 3 1300X. Budou se lišit pouze svými nastavenými frekvencemi a samozřejmě i tím, že výkonnější model nabídne vylepšené XFR (dle označení X v názvu), kterou můžeme vidět jako takové pokročilejší turbo. Model 1200 má sice XFR také, ale to nabídne ne plus 100 MHz navíc, ale pouze 50 MHz. 
 
 
AMD tak dostává na trh čistě čtyřjádrové procesory, které zaútočí proti konkurečním modelům Intelu, jež jsou dvoujádrové a zbytek dohání pomocí Hyper-threadingu. Ryzen 3 1200 a Ryzen 3 1300X dostaly ceny 109 a 129 dolarů, což znamená, že se cenově vejdou mezi moderní desktopová Pentia a Core i3, což zní velice zajímavě.
 
 
Podstatná výhoda Ryzen 3 je tak oproti Pentiím a Core i3 právě ta, že všechna jejich čtyři jádra jsou fyzická, takže jde o konfiguraci 4C/4T a ne 2C/4T jako v případě konkurence. Model Ryzen 3 1300X má takty 3,5 až 3,9 s XFR GHz, takže oproti Core i3 "Kaby Lake" bude na taktu ztrácet, neboť cenově srovnatelné mají základní (i konečný, neboť nemají Turbo) takt na úrovni, kde Ryzen 3 končí. Ten má ale ještě další výhodu, a sice dvojnásobnou L2 cache na jádro (a celkově čtyřnásobnou) a alespoň dvojnásobnou kapacitu L3 cache. 
 
Slabší Ryzen 3 1200 má takty 3,1 až 3,45 GHz a s cenou 109 dolarů už je levnější než kterýkoliv Core i3, ale zase dražší než Pentia. Zde už má Intel opravdovou výhodu ve vyšších taktech, jichž tento Ryzen vůbec nedosahuje, ovšem na druhou stranu nabízí možnost přetaktování, takže pokud bude s to běžně dosáhnout alespoň 4 GHz, bude výhoda Intelu zcela smazána. A i zde hraje do karet AMD celkově daleko vyšší kapacita paměti cache. 
 
Je třeba ale říci, že AMD má v těchto specifikacích samo menší zmatek. Dostupná prezentace uvádí následující údaje:  
 
Ryzen 3 1300X Ryzen 3 1200
65W TDP
2+2 CCX config
8MB L3 cache
512K L2 cache na jádro
3,5 GHz základ
3,6 GHz turbo všech jader
3,7 GHz turbo dvou jader
3,9 GHz XFR
Wraith Stealth HSF included
65W TDP
2+2 CCX config
8MB L3 cache
512K L2 cache na jádro
3,1 GHz základ
3,1 GHz turbo všech jader
3,4 GHz turbo dvou jader
3,45 GHz XFR
Wraith Stealth HSF included
 
Z osobního seznámení se s procesorem Ryzen 3 1300X ale mohu říci, že přinejmenším základní takt 3,4 GHz není pravdivý a nastaven je 3,5 GHz. Pak už je ovšem velice těžké z chování procesoru určit, zda další údaje odpovídají tabulkovým hodnotám, neboť to záleží na zátěži, chlazení a v případě turbofrekvencí moderních CPU také nejspíše i na náladě Vladimira Putina. Nicméně hodnotu v tabulce jsem si dovolil upravit a nyní už se budeme věnovat důležitějším věcem.
 
 

Nastavení sestav, aneb co doporučuje AMD? 

 
Společnost AMD jako obvykle vydala pokyny k tomu, abychom si mohli nastavit testovací platformu, která bude poskytovat ty nejlepší podmínky pro otestování procesorů. To nejsou žádné podvodné manýry pro vytvoření umělého testovacího prostředí, ale zcela relevantní optimalizace systému, která zahrnuje to, na co jsme už zvyklí. 
 
Znamená to především aktualizaci BIOSu základní desky, která by už měla být založena na AGESA verze 1.0.0.6, již AMD rozeslalo výrobcům desek už v květnu. Tato verze boostrap protokolu má především zlepšit schopnost desek pracovat s paměťmi DDR4 na vysokých taktech, a tak už by neměl být velký problém dosáhnout třeba 3200 MHz, i když pochopitelně stále záleží na kombinaci desky a modulů. 
 

AMD dále doporučuje pro nový počítač rovněž novou instalaci Windows 10, a to sestavení 1607 (Anniversary Update) nebo novější (Creators Update z tohoto roku). A pak je tu také již známé schéma napájení AMD Ryzen Balanced, což je nový profil, který se ale už automaticky nainstaluje s balíkem ovladačů verze 17.10 a novějšími. 
 
To je vše, takže opravdu nejde o nic speciálního, co by zkušený uživatel neudělal tak jako tak. 
reklama