reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX je po nehodě připraveno opět testovat rakety

31.10.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX je po nehodě připraveno opět testovat rakety
Po velké nehodě v září, kdy před startem vybouchla raketa Falcon 9, se společnost SpaceX musela nějakou dobu vzpamatovávat a provádět vyšetřování. Nyní už se zdá, že je společnost opět připravena na testování raket.
První den v září společnost SpaceX potkala nehoda, která se stala při přípravě na start Falconu 9 Full Thrust. Raketa explodovala při doplňování paliva v Kennedyho vesmírném středisku na Mysu Canaveral. Tento incident se začal okamžitě vyšetřovat a SpaceX zjistila, že výbuch nejspíše zapříčinila porušená héliová nádrž. Společnost amerického podnikatele Elona Muska však stále ještě neví, čím bylo porušení nádrže způsobeno, a vyšetřování tak pokračuje.

SpaceX se nyní bude za každou cenu snažit dokázat, že tato nehoda byla jen anomálií. Na palubě Falconu 9 byl totiž satelit AMOS, který měl sloužit Facebooku, při výbuchu byl však zničen spolu s raketou. Do budoucna tedy SpaceX potřebuje mít co nejlepší pověst, aby nepřicházela o zakázky a byla co nejdůvěryhodnější. Rakety společnosti Elona Muska musí být bezpečné i z toho důvodu, že později by měly přepravovat astronauty mířící například na Mars. Sám Elon Musk se netají se svými plány ohledně kolonizace rudé planety.




Falcon 9 Full Thrust


SpaceX nyní informuje o tom, že vyšetřování ohledně zářijové nehody Falconu 9 je již v pokročilé fázi, přesná příčina však stále není známa. Soukromá společnost se nicméně chce co nejdříve navrátit do starých kolejí a také opět začít vypouštět rakety do vesmíru. Proto v nadcházejících dnech plánuje obnovení testovacího provozu na svém testovacím zařízení v Texasu, při tom se bude společnost zaměřovat i na ukončení vyšetřování.

I když už dřív SpaceX přemýšlelo o tom, že by další raketa mohla startovat už v listopadu, nyní se společnost spíše snaží, aby zvládla raketu vypustit ještě letos. Nehoda s Falconem 9 totiž způsobila odsunutí plánů, a tak Elon Musk cílí na to, aby se SpaceX vzpamatovalo co nejdřív.

SpaceX nyní pracuje na vylepšení systému uložení hélia, které slouží k vyrovnávání tlaku v palivových nádržích, aby se podobný incident znovu neopakoval. Kdy přesně se společnost vrátí k regulérním letům svých raket, zůstává zatím otázkou.

Zdroje: engadget.com, SpaceX
reklama