reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tiger Lake spatřen s turbem 5 GHz, Rocket Lake zase se 6 jádry

22.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Tiger Lake spatřen s turbem 5 GHz, Rocket Lake zase se 6 jádry
Vypadá to, že letos bude mezi nejzajímavější procesorové novinky Intelu patřit jednak 10nm generace Tiger Lake a vedle ní pak v případě desktopových procesorů 14nm generace Rocket Lake. Jak vypadá jejich vývoj? 
Máme to tak hezky rozdělené na mobilní Tiger Lake a desktopové Rocket Lake, přičemž v posledních dnech se začaly objevovat známky toho, že Intel už pilně testuje jejich inženýrské vzorky, takže lze předpokládat jejich dokončení v průběhu následujících měsíců. 
 
 
Nejdříve se podívejme na záznam procesoru, který sice nebyl jasně identifikován, ale vylučovací metodou dojdeme právě k Tiger Lake. Jde především o zmíněnou mobilní grafiku 12. generace (čili Xe), kterou mají mít právě 10nm+ procesory Tiger Lake. Ukazuje se také počet 4 fyzických jader a 8 logických a pak především takty - základní 2,3 GHz a turbo přes 5 GHz. 
 
Nedávno jsme se přitom podívali na prototyp Tiger Lake, který běžel na základní frekvenci 2,8 GHz, což není na jeho třídu vůbec špatné. Nyní se přidává i vysoké turbo a je tu další známka toho, že vylepšený 10nm proces na tom už s dosažitelnými takty bude mnohem lépe než jeho první generace. 
 
Procesory Tiger Lake navíc už nabídnou vylepšená jádra Willow Cove, která mají nabídnout výrazně vyšší výkon na takt v porovnání se Sunny Cove v procesorech Ice Lake, takže Intel se může letos opět ocitnout na koni, alespoň co se týče mobilních platforem. Vůbec špatně totiž nevypadá ani výkon iGPU generace Xe, které Tiger Lake nabídnou. Jak dobře ale budou dostupné a za jakou cenu, to už je zcela jiná písnička. 
 
 
V případě desktopů můžeme na 10nm procesory zatím zapomenout a namísto nich očekáváme další 14nm generaci, a to Rocket Lake-S. Ta dle dostupných informací nabídne maximálně 8 fyzických jader, čili o dvě méně než Comet Lake-S, ovšem už nepůjde o architekturu Skylake, ale nejspíše právě Willow Cove.
 
Lze tak očekávat, že spotřeba nebude nízká, ale výkon architektury výrazně naroste a snad přinejmenším dorovná handicap dvou chybějících jader. Rocket Lake-S by tak mohly být to pravé pro herní sestavy, v jejichž případě už může být zákazníkům vcelku jedno, jestli mají 8C/16T, nebo 10C/20T procesor, ovšem nebude jim jedno to, jaký IPC výkon daná jádra nabízejí. 
 
Z druhého záznamu tak můžeme jasně identifikovat desktopový Rocket Lake-S, a to s takty 3,5 až 4,1 GHz na 6 fyzických jádrech s Hyperthreadingem. Lze předpokládat, že takty ještě porostou, což může ostatně platit i pro Tiger Lake. 
 
Pokud tak máme v září očekávat souboj Ampere a Navi 2X, pak ve zbytku roku se utkají ještě Microsoft a Sony na poli herních konzolí a snad nejpozději na sklonku roku přijde řada na Intel Rocket Lake a Tiger Lake vs. AMD Ryzen 4000 (CPU se Zen 3 i APU se Zen 2). 
 


reklama