reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tržní kapitalizace kryptoměn se propadla pod 1 bilion USD

8.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tržní kapitalizace kryptoměn se propadla pod 1 bilion USD
Hodnoty kryptoměn se po malém oživení z první poloviny srpna opět propadají. Znamená to dokonce i to, že se tržní kaptializace kryptoměn propadla pod hodnotu jednoho bilionu USD, což je zhruba třetina nedávného maxima.
Kryptoměny se prozatím ani zdaleka nestaly tak stabilním prostředkem proti inflaci, jak byly mnohými propagovány. Naopak jejich hodnota se poslední dobou snižuje výrazně rychleji než hodnota většiny tradičních měn. Významný pokles trvá s menšími přestávkami od loňského listopadu a velkou ránu jim zasadil i pád stablecoinu TerraUSD/Luna v květnu letošního roku. Ten odstartoval bankroty nebo výrazné problémy několika kryptoměnových projektů. Mnoho z nich stáhl dolů především hedge fond Three Arrows Capital (3AC), ve kterém mělo mnoho z nich své prostředky. Bankrot tak vyhlásil např. Voyager Digital, Celsius Network a mnoho dalších. Spolu s tím ale padá důvěra i v další kryptoměny a jsou to právě ony, kterých se lidé v krizi zbavují spíše dříve než později.
 
Bitcoin
ilustrační obrázek, autor: QuoteInspector.com, CC BY-ND 2.0
 
Bitcoin se tak už posledních 10 dní pohybuje spíše pod hodnotou 20 tisíc USD než nad ní, a ačkoli Ethereum v posledních dnech spíše mírně roste (patrně kvůli plánovanému přechodu z proof-of-work na proof-of-stake), z dlouhodobého hlediska má především záporný trend. Tyto dvě kryptoměny spolu tvoří nadpoloviční většinu tržní kapitalizace kryptoměn, takže ji výrazným způsobem ovlivňují, a došlo to už dokonce tak daleko, že ta se nyní propadla pod 1 bilion USD. V tento okamžik je konkrétně 975 miliard USD.
 
Abychom si to uvedli do kontextu, ve zmíněném listopadu 2021 měl Bitcoin hodnotu okolo 69 tisíc USD a tržní kapitalizace kryptoměn činila 2,9 bilionu USD. V podstatě se tak vyrovnala tržní kapitalizaci Applu, který se stal první americkou společností s hodnotou nad 3 biliony USD (stalo se tak v lednu 2022). Dnes už kryptoměny překonávají společnosti Apple, Saudi Aramco, Microsoft, Alphabet (Google) a Amazon. Hodně blízko jim je i Tesla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama