reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA kvůli národnímu zájmu zakázalo export do čínské společnosti Fujian Jinhua

31.10.2018, Jan Vítek, aktualita
USA kvůli národnímu zájmu zakázalo export do čínské společnosti Fujian Jinhua
Fujian Jinhua Integrated Circuit Company figuruje ve sporu s Micronem ohledně krádeže duševního vlastnictví a nyní se jí týká i zákaz ze strany Spojených států. Ten se týká exportu zboží a technologií právě do ní. 
Micron nejdříve obvinil společnost Fujian Jinhua Integrated Circuits z krádeže duševního vlastnictví, aby se pak dočkal odvetné akce, a sice zákazu prodeje jeho produktů v Číně. USA s Čínou aktuálně pilně pracují na zhoršení svých obchodních vztahů a tomu nyní přispěje také zákaz vydaný Ministerstvem obchodu Spojených států z důvodu "značného rizika zapojení do aktivit, které jsou v přímém rozporu s národními zájmy USA". 
 
 
Ministerstvo požaduje, aby veškerý export, reexport a přesun komodit, softwaru a technologií do společnosti Jinhua mohl být uskutečněn pouze na základě uděleného povolení, ovšem s tím předpokladem, že toto udělení bude zamítnuto. 
 
Jinhua se už dlouho připravuje na vstup na trh s paměťmi DRAM, pro což už dokončuje výstavbu velké továrny v čínské provincii Fujian, do níž bylo investováno 5,7 miliard dolarů. Ve zprávě amerického ministerstva se také uvádí, že produkce v této továrně bude "nejspíše založena na technologiích pocházejících z USA", což nám tak ukazuje na spojitost právě s firmou Micron, v níž měla čínská firma ukrást potřebné know-how, ale také na něco jiného, a sice technologie, které čínská firma bude či může teprve potřebovat pro výrobu.
 
Dle Američanů tak má Jinhua ohrožovat dlouhodobou ekonomickou stabilitu dané americké firmy a v návaznosti i dalších dodavatelů nezbytných komponent pro americké vojenské systémy. Co to vše ale znamená? 
 
Američané evidentně chtějí zabránit tomu, aby byla dokončovaná továrna vybavena potřebnými nástroji nezbytnými pro výrobu moderních čipů. Řada z nich má být dostupná právě jen prostřednictvím amerických firem. Dle právníka Douglase Jacobsona zabývajícího se mezinárodním obchodem jde vskutku o bezprecedentní krok, k němuž se americké ministerstvo uchýlilo. 
 
Pro nás to znamená především to, že se nám opět vzdaluje vidina levnějších pamětí. Vypadá to, že zprovoznění továrny společnosti Jinhua bude přinejmenším problematické a právě ona by měla přispět k celkové navýšení produkce téměř zcela ovládané firmami Samsung, SK Hynix a Micron. Ty jsou obviňovány z koordinovaného řízení trhu, čili prostě z vytvoření kartelu, aby udržovaly vysoké ceny pamětí. Na to ukazuje i Bloombergem zveřejněné rozhodnutí firmy Samsung snížit produkci v očekávání nižší poptávky, což nám může naznačit, že se Samsung neobává využití této situace ze strany firem SK Hynix a Micron pro navýšení jejich vlastních podílů a trhu.  
 


reklama