reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA povolí 3D tisk zbraní, Liberator ožije 1. srpna

19.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
USA povolí 3D tisk zbraní, Liberator ožije 1. srpna
Před více než pěti lety Cody Wilson umístil na net soubory pro 3D tisk palné zbraně Liberator. To se nelíbilo úřadům a autorovi hrozilo i vězení. Nyní je ale všechno jinak a v USA už brzy začne éra zbraní vyráběných na 3D tiskárnách.
Budoucnost bude brzy ještě hodně "zajímavá". Moderní technologie sice dokáží člověku hodně usnadnit život, spousta produktů se ale dá využít i negativně. Drony tak např. mohou být sice skvělým prostředkem k natáčení pěkných záběrů, mohou být ale také velmi snadno využity k teroristickým útokům. 3D tiskárny mohou velmi dobře posloužit k výrobě nejrůznějších produktů, ať už jde o zubní protézy, náhradní díly na auta, mohou stavět domy nebo spoustu dalších jiných věcí, ale také lze s jejich pomocí vyrábět zbraně.
 
Pistole Liberator
 
 
Nejde o nic nového, protože Cody Wilson z Defence Distributed už v roce 2013 umístil na internet soubory, pomocí kterých si šlo na 3D tiskárně vytisknout funkční zbraň s názvem Liberator. Tento krypto-anarchista ale záhy čelil soudním jednáním. Bylo mu nařízeno soubory smazat, jinak by mu hrozila pokuta až milion dolarů a nějaký ten pobyt ve vězení za porušení nařízení ITAR (International Traffic in Arms Regulations). Defence Distributed tak soubory z internetu skutečně smazala, nicméně do té doby si je stáhlo přes 100 tisíc uživatelů a soubory se stále povalují na dark webu.
 
Zbraně DEFCAD
 
Následovaly soudní tahanice, které nejprve vypadaly pro Wilsona a jeho společnost negativně. Když to ale právníci společnosti nemohli u soudu protlačit přes 2. dodatek ústavy a práva lidí nosit zbraň, zkusili to s 1. dodatkem ústavy hovořícím o svobodě slova. A zde pro změnu uspěli. Soud dal společnosti za pravdu a výsledkem je, že lidé mohou přistupovat k těmto datům, mohou je používat, diskutovat o nich a také je reprodukovat. Tedy na jejich základě tisknout zbraně.
 
Defence Distributed také dostane zpět soudní výlohy a jiné náklady ve výši 10 tisíc dolarů. Od 1. srpna 2018 tak společnost bude moci znovu nabízet soubory pro výrobu zbraní a nepůjde jen o Liberator. Na svých stránkách nabízí např. i soubory pro tisk AR-15, VZ.58 nebo Berettu M9. Wilson toto rozhodnutí vítá a označil ho jako konec kontroly USA nad zbraněmi. Přirovnal to k Bitcoinu nebo Wikileaks, které také obrátily svět zavedených institucí a jejich kontroly nad světem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama